News

Românii vor putea face plajă cu programare. Regulile stabilite pentru turiștii care merg la mare

Normele de prevenire a infectării cu coronavirus pe litoral, stabilite prin ordin de ministru, prevăd că utilizarea plajelor se va face prin programare telefonică sau online.
01.06.2021 | 11:29
Romanii vor putea face plaja cu programare Regulile stabilite pentru turistii care merg la mare
Accesul pe plajele de pe litoralul românesc se va face cu programare/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Printr-un ordin comun al miniștrilor Sănătății, Economiei și Turismului și Mediului, Apelor și Pădurilor au fost stabilite regulile după care turiștii care vor merge pe litoralul românesc în această vară vor putea merge la plajă.

Administratorii plajelor vor trebui să respecte un set de reguli stricte și vor trebui să aibă grijă ca și turiștii să le respecte.

ADVERTISEMENT

Regulile de distanțare socială sunt astfel gândite încât să fie evitată aglomerația pe plaje, existând chiar posibilitatea blocării accesului turiștilor, dacă nu mai există posibilitatea respectării distanțării.

Accesul pe plaje, blocat în caz de aglomerație

Operatorii economici sau administratorii plajelor vor trebuie să amplaseze la loc vizibil regulamentele de comportament pe plajă, iar șezlongurile vor trebui să fie așezate la o distanță de 2 metri unul de celălalt (stânga/dreapta, față/spate).

ADVERTISEMENT

Pentru estimarea capacității plajei cu menținerea distanței fizice se pot folosi atât proiecții de date anterioare, cât și monitorizare activă.  Administratorii vor asigura accesul pe plajă în limitele de capacitate adoptate, cu menținerea distanței fizice, descurajarea aglomerării și limitarea adunărilor mari”, se spune în actul normativ.

În condițiile în care se impune respectarea distanțării fizice, capacitatea plajelor va fi  considerabil restrânsă și, în consecință, există posibilitatea ca accesul turiștilor să fie condiționat. Administratorii plajelor vor fi obligați să ia măsuri pentru:

ADVERTISEMENT

a) restricționarea accesului la plajă dacă limitele de capacitate stabilite sunt depășite și distanța fizică nu poate fi menținută;
b) asigurarea accesului prin puncte de intrare clar semnalizate;
c) stabilirea de culoare unidirecționale, separate, de intrare și de ieșire;
d) rezervarea utilizării plajei pe anumite perioade de timp se face prin intermediul unui sistem de rezervare online sau telefonic și/sau adoptarea de ore strategice de funcționare sau criterii de închidere flexibile;
e) colaborare cu forțele de ordine pentru redirecționarea sau devierea vehiculelor/persoanelor, dacă este atinsă capacitatea maximă stabilită.

Servirea pe plajă se va face la șezlong

Distanța de 2 metri va trebui respectată de turiști, cu excepția membrilor aceleiași familii sau dacă siguranța activității de bază necesită o distanță mai scurtă (de exemplu, ridicarea echipamentelor  grele).

ADVERTISEMENT

Servirea clienților se va face de către personalul care își desfășoară activitatea pe plaja concesionată, fără deplasarea
clienților în punctele de servire și se recomandă evitarea, pe cât posibil, a servirii produselor neambalate.

Echipamentul de plajă (de exemplu, scaune, șezlonguri, umbrele) trebuie folosit individual, fără ca aceste echipamente să fie partajate între persoane care nu sunt membri de familie”, prevede actul normativ, care mai impune dezinfectarea înainte și după fiecare utilizare.

Nu sunt permise activități sportive sau de agreement decât în spații special amenajate cu acest scop, cu limitarea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii. Se asigură că normele de distanțare fizică sunt aplicate în mod eficient și că se evită pe cât posibil interacțiunea fizică cu și între clienți”, au mai stabilit cei trei miniștri.

Noi măsuri de relaxare

Tot începând de astăzi intră în vigoare o serie de măsuri de relaxare, anunțate de către premierul Florin Cîțu pe 27 mai.

Activitățile culturale vor putea fi organizate în spații deschise cu cel mult 1.000 de persoane. La aceste activități pot participa doar persoanele vaccinate cu schemă completă, pentru care au trecut 10 zile de la rapel, au un test COVID negativ. Creșterea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 6 persoane la 8 persoane.

Nunțile, botezurile, mesele festive și parastasele pot fi organizate cu cel mult 70 de persoane în spații deschise sau 50 de persoane în spații închise. Numărul participanților poate fi mai mare dacă toți participanții fac dovada vaccinării.

Locurile de joacă în spații închise se pot redeschide cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și sub condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2. Sălile de sport și fitness pot funcționa cu 70% din capacitate.

ADVERTISEMENT