News

Românii vor putea ieși la pensie anticipată cu 5 ani înainte de vârsta standard. Noi prevederi la lege din 2021

24.09.2019 | 14:06
Romanii vor putea iesi la pensie anticipata cu 5 ani inainte de varsta standard Noi prevederi la lege din 2021

Românii vor putea ieși mai repede la pensie. S-au făcut schimbări importante pentru cei care optează pentru pensie anticipată, astfel că, potrivit legii, din anul 2021 se schimbă complet regulile. Legea nr. 127/2019 prevede posibilitatea oamenilor de a ieși la pensie anticipată cu 5 ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare, diferită la femei față de bărbați.

Pensie anticipată cu reguli noi

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, se arată în actul normativ.

Conform calculelor făcute la Ministerul Muncii, cuantumul de diminuare este de 0,50% până la un an și între 0,15% și 0,45% între unu și opt ani. Pensia anticipată se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă, cu specificația că trebuie îndeplinesc anumite condiții. Este vorba despre realizarea stagiului minim de cotizare, dar și de stagiile care au depășit numărul minim de ani prevăzut.

pensie anticipată
Marius Budăi susține că sunt bani de pensii. Sursa foto: a1.ro

Diferența între pensia anticipată parțială și în integralitate

Așadar, pentru pensia anticipată parțială, românii trebuie să cotizeze stagiul minim, iar pentru pensia anticipată în integralitate și stagiul de cotizare trebuie să fie făcut complet. Vârsta de pensionare pentru bărbați este acum de 65 de ani, iar pentru femei de 63. Femeile care vor să muncească mai mult pot opta pentru vârsta de 65 de ani.

„Suntem în situația în care la această dată, toate cupoanele, absolut toate cele cinci milioane de cupoane, sunt calculate cu modificarea valorii punctului de pensie de la 1100 de lei la 1265 de lei. În aceste zile s-au făcut deja primele plăți către Poșta Română. Din 2 septembrie vor începe distribuirea pensiilor”, a declarat recent Marius Budăi, înainte ca românii să își primească pensiile mărite, scrie dcnews.ro.