News

Românilor li s-a cerut părerea în legătură cu viitorul UE. Ce schimbare majoră își doresc cetățenii țării

În acest weekend, în urma unei acțiuni PSD în colaborare cu PES Activists Romania, cetățenilor din țara noastră li s-a cerut părerea în legătură cu viitorul UE. O schimbare majoră este dorită de majoritatea oamenilor.
12.06.2022 | 17:44
Romanilor li sa cerut parerea in legatura cu viitorul UE Ce schimbare majora isi doresc cetatenii tarii
Românii, invitați la consultări în legătură cu funcționarea UE. Ce schimbări își doresc cetățenii. Sursa foto: colaj Fanatik / Facebook
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă extrem de dificilă pentru întregul continent, cetățenii din România au fost puși să își exprime public părerea despre viitorul Uniunii Europene.

Românii, invitați la consultări în legătură cu funcționarea UE. Ce schimbări își doresc cetățenii

În acest final de săptămână, românii au fost invitaţi să îşi exprime opţiunea liber în toată țara.

ADVERTISEMENT

În cele mai importante orașe din țară au fost amplasate sute de panouri stradale. Aici, oamenii îşi puteau scrie opiniile, cu privire la schimbarea modului de funcţionare al Uniunii fiind, de asemenea, rugaţi să îşi motiveze răspunsurile.

Inițiativa a avut la bază o colaborare între Partidul Social Democrat şi PES activists România. Cele două structuri au vrut să realizeze o consultare naţională prin intermediul căreia să culeagă opiniile cetăţenilor privind viitorul Uniunii Europene şi schimbarea tratatelor europene.

ADVERTISEMENT

Conform europarlamentarului social-democrat, Victor Negrescu, această consultarea națională a evidențiat faptul că cetățenii români își doresc o schimbare a tratatelor europene în măsura în care aceasta permite un trai mai bun, aduce un plus României iar drepturile deja garantate nu vor fi afectate.

”Consultarea naţională a evidenţiat faptul că cetăţenii români îşi doresc o schimbare a tratatelor europene în măsura în care aceasta permite un trai mai bun, aduce un plus României iar drepturile deja garantate nu vor fi afectate.

ADVERTISEMENT

Românii îşi doresc în bună măsură o Uniune Europeană mai echitabilă, cu instrumente prin care să poată ajuta la creşterea calităţii în sănătate şi educaţie sau chiar a veniturilor populaţiei”, a transmis, duminică, politicianul PSD.

Parlamentul European dorește revizuirea tratatelor

Europarlamentarul Victor Negrescu a mai precizat că Legislativul de la Strasbourg a aprobat, chiar săptămâna aceasta, pe 9 iunie, o rezoluţie care îndeamnă la convocarea unei Convenţii pentru revizuirea tratatelor.

ADVERTISEMENT

Parlamentul UE a invitat Consiliul European să voteze şi să aprobe, cât mai rapid, acest format de dialog european pentru schimbarea tratatelor.

La rândul lor, grupurile politice au alcătuit o listă limitată de schimbări, care privesc, de exemplu, modificarea modului de vot, de la unanimitate la majoritate pe anumite subiecte, competenţe suplimentare, dezvoltarea zonei sociale, dreptul de iniţiativă al Parlamentului European.

”În acelaşi timp, există unele voci care spun că ambiţiile sunt prea mici pentru crizele pe care le traversăm şi reclamă faptul că teme precum educaţia, sistemul de taxare, consultarea publică privind schimbarea tratatelor, problemele alimentare, inegalităţile sociale sau drepturile cetăţeneşti au fost ignorate”, a mai declarat Negrescu.

Potrivit social-democratului, este nevoie de o dezbatere reală, amplă, pentru ca România şi reprezentanţii României la nivelul instituţiilor internaţionale şi europene să poată să exprime o poziţionare care este reprezentativă pentru ceea ce gândesc românii.

ADVERTISEMENT