Alexandru Pişcan, românul care și-a trădat țara și a spionat pentru Rusia, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la o pedeapsă de cinci ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru acuzaţia de trădare în formă continuată.
Conform DIICOT, acesta a transmis către Ambasada Rusiei din Bucureşti informaţii sensibile şi imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO.
Reţinut preventiv în luna mai, Pişcan a rămas în arest pe parcursul anchetei. Procurorii susţin că, începând cu 2022, acesta a urmărit şi documentat mişcări militare desfăşurate în zona Tulcea, aproape de graniţa cu Ucraina, conform Observator.
Pişcan ar fi fotografiat şi filmat echipamentele militare, precum şi deplasările trupelor române şi NATO, iar ulterior a transmis aceste informaţii diplomaţilor ruşi.
Deşi trădarea este pedepsită în România cu până la 20 de ani de închisoare, Pişcan a primit o sentinţă mai blândă datorită faptului că şi-a recunoscut faptele în instanţă. Anterior, el îşi anunţase în martie intenţia de a candida la funcţia de primar al Ploieştiului, conform unor surse locale din Prahova.
Ancheta a scos la iveală faptul că principalul punct de interes al activităţii sale de spionaj a fost poligonul militar din Babadag, o locaţie strategică pentru NATO, unde în 2023 s-a desfăşurat unul dintre cele mai importante exerciţii militare din Marea Neagră. Evenimentul a implicat peste 3.400 de soldaţi din 12 state, care au simulat scenarii de apărare împotriva unui atac ipotetic, potrivit Observator.
Autorităţile au descoperit la domiciliul lui Alexandru Pişcan dovezi clare, inclusiv materiale foto şi video cu obiective militare, echipamente şi mişcări de trupe. Analiştii consideră că aceste informaţii ar fi putut oferi Rusiei avantaje tactice în conflictul cu Ucraina, mai scrie sursa citată.
Astfel de reţele de spionaj au fost destructurate şi în alte ţări europene, membre NATO. Un caz similar amplu a avut loc în Polonia, unde, în noiembrie 2023, 16 persoane au fost arestate pentru activităţi similare.
În luna aprilie a acestui an, cu doar o lună înainte de Alexandru Pișcan să fie prins, CSAT anunța ce urmărea spionajul rus în România. În document reieșea că Rusia este implicat în mai multe dosare de securitate.
„Federaţia Rusă a fost principalul actor politic şi militar implicat în toate dosarele de securitate din vecinătate. Provocările de natură militară au continuat să fie generate de actiunile Moscovei pentru prezervarea şi consolidarea influenţei asupra statelor din acest areal şi pentru proiectarea propriilor ambiţii geopolitice”, arată documentul, citat de G4Media.