Povestea lui Ieronim Budac, românul care a lucrat ca șofer pentru Al Capone, este una fabuloasă. După ce s-a întors din SUA, a devenit primar în localitatea natală.
În anii ’20, mulți români au emigrat în America pentru a avea un trai mai bun. Printre aceștia s-a aflat și Ieronim Budac, un român născut la Cârţişoara, în judeţul Sibiu, la 6 mai 1897.
Românul avea doar 20 de ani atunci când a plecat peste Ocean. A ajuns acolo cu doi ani înainte ca prohibiția să fie instalată în SUA. În acea perioadă au început să se interzică vânzarea, producerea, precum și consumarea și transportarea de alcool și de băuturi alcoolice.
În perioada respectivă, de doi ani, Ieronim Budac a intrat în anumite cercuri suspecte. Acesta l-a cunoscut pe Al Capone, unul dintre cei mai cunoscuți gangsteri din SUA. Este cel care a controlat, în perioada 1920 – 1930, comerțul ilegal cu băuturi alcoolice pe continentul american.
Al Capone a auzit un zvon potrivit căruia Ieronim Budac făcea un rachiu de prune pe care americanii îl adorau. Gangsterului american i-a plăcut foarte mult băutura lui Budac, așa că acesta din urmă a ajuns unul dintre oamenii săi de încredere.
La un moment dat, românul a avut parte de o adevărată aventură. Ieronim Budac a intrat în fluviul Mississippi cu un camion plin cu alcool de contrabandă pentru a scăpa de polițiștii care îl urmăreau.
“Întors în ţară a povestit rudelor că printre altele, în perioada prohibiţiei antialcoolice, a fost angajat de marele gangster Al Capone să-i transporte cu camionul masive cantităţi de whisky.
Într-una din întâlnirile sale cu Poliţia Federală, în baza instrucţiunilor marelui boss, a intrat cu camionul plin de băuturi în fluviul Mississippi, salvându-se de două ori, o dată de la o moarte aproape sigură şi a doua oară din mâinile Poliţiei”, se arată în Monografia Comunei Cârţişoara, scrisă de Traian Cânduleţ şi Ilie Costache, potrivit historia.ro.
Ieronim Budac s-a căsătorit cu Maria, care era originară din satul său natal din Sibiu. Cei doi au vrut să-și întemeieze o familie în SUA. Ion Tarcea, tatăl fetei, avea un magazin, iar la subsolul acestuia Budac și-a amenajat propria distilerie, acolo unde a produs rachiul de prune care se vindea pe piața neagră americană.
Căsnicia celor doi nu a durat foarte mult, iar românul nu s-a căsătorit din nou și nu a avut copii. Acesta a petrecut 12 ani în Chicago, după care a decis să revină în țara natală. Traficul cu alcool de contrabandă nu mai era la fel de profitabil.
În plus, Al Capone devenise principala țintă a celor de la FBI, așa că Budac a decis să revină în România, chiar în satul său natal. Și-a cumpărat propria casă și mai multe cazane de rachiu, cu banii pe care i-a strâns cât timp a fost plecat în SUA.
Ieronim Budac le-a spus persoanelor apropiate că în SUA a fost șoferul lui Al Capone. La puțin timp după ce a revenit în satul natal, ardeleanul a fost votat primar din partea liberalilor.
A condus Cârțișoara timp de 14 ani, până când comuniștii au preluat puterea. S-a stins din viață pe 23 septembrie 1977 și a fost înmormântat în cimitirul bisericii din localitatea natală.