Life

Românul care a fost șoferul lui Al Capone și apoi a devenit primar. Povestea fabuloasă a lui Ieronim Budac

Ieronim Budac, românul care a fost șoferul lui Al Capone și apoi a devenit primar. Povestea sa de viață este una fabuloasă.
19.06.2023 | 17:19
Romanul care a fost soferul lui Al Capone si apoi a devenit primar Povestea fabuloasa a lui Ieronim Budac
Ieronim Budac, românul care a fost șoferul lui Al Capone și apoi a devenit primar. Sursa foto: Historia, Hepta/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Povestea lui Ieronim Budac, românul care a lucrat ca șofer pentru Al Capone, este una fabuloasă. După ce s-a întors din SUA, a devenit primar în localitatea natală.

Povestea lui Ieronim Budac, românul care a fost șoferul lui Al Capone, apoi a devenit primar

În anii ’20, mulți români au emigrat în America pentru a avea un trai mai bun. Printre aceștia s-a aflat și Ieronim Budac, un român născut la Cârţişoara, în judeţul Sibiu, la 6 mai 1897.

ADVERTISEMENT

Românul avea doar 20 de ani atunci când a plecat peste Ocean. A ajuns acolo cu doi ani înainte ca prohibiția să fie instalată în SUA. În acea perioadă au început să se interzică vânzarea, producerea, precum și consumarea și transportarea de alcool și de băuturi alcoolice.

În perioada respectivă, de doi ani, Ieronim Budac a intrat în anumite cercuri suspecte. Acesta l-a cunoscut pe Al Capone, unul dintre cei mai cunoscuți gangsteri din SUA. Este cel care a controlat, în perioada 1920 – 1930, comerțul ilegal cu băuturi alcoolice pe continentul american.

ADVERTISEMENT

Al Capone a auzit un zvon potrivit căruia Ieronim Budac făcea un rachiu de prune pe care americanii îl adorau. Gangsterului american i-a plăcut foarte mult băutura lui Budac, așa că acesta din urmă a ajuns unul dintre oamenii săi de încredere.

La un moment dat, românul a avut parte de o adevărată aventură. Ieronim Budac a intrat în fluviul Mississippi cu un camion plin cu alcool de contrabandă pentru a scăpa de polițiștii care îl urmăreau.

ADVERTISEMENT

 “Întors în ţară a povestit rudelor că printre altele, în perioada prohibiţiei antialcoolice, a fost angajat de marele gangster Al Capone să-i transporte cu camionul masive cantităţi de whisky.

Într-una din întâlnirile sale cu Poliţia Federală, în baza instrucţiunilor marelui boss, a intrat cu camionul plin de băuturi în fluviul Mississippi, salvându-se de două ori, o dată de la o moarte aproape sigură şi a doua oară din mâinile Poliţiei”, se arată în Monografia Comunei Cârţişoara, scrisă de Traian Cânduleţ şi Ilie Costache, potrivit historia.ro.

ADVERTISEMENT

De ce s-a întors acasă Ieronim Budac

Ieronim Budac s-a căsătorit cu Maria, care era originară din satul său natal din Sibiu. Cei doi au vrut să-și întemeieze o familie în SUA. Ion Tarcea, tatăl fetei, avea un magazin, iar la subsolul acestuia Budac și-a amenajat propria distilerie, acolo unde a produs rachiul de prune care se vindea pe piața neagră americană.

Căsnicia celor doi nu a durat foarte mult, iar românul nu s-a căsătorit din nou și nu a avut copii. Acesta a petrecut 12 ani în Chicago, după care a decis să revină în țara natală. Traficul cu alcool de contrabandă nu mai era la fel de profitabil.

În plus, Al Capone devenise principala țintă a celor de la FBI, așa că Budac a decis să revină în România, chiar în satul său natal. Și-a cumpărat propria casă și mai multe cazane de rachiu, cu banii pe care i-a strâns cât timp a fost plecat în SUA.

Ieronim Budac le-a spus persoanelor apropiate că în SUA a fost șoferul lui Al Capone. La puțin timp după ce a revenit în satul natal, ardeleanul a fost votat primar din partea liberalilor.

A condus Cârțișoara timp de 14 ani, până când comuniștii au preluat puterea. S-a stins din viață pe 23 septembrie 1977 și a fost înmormântat în cimitirul bisericii din localitatea natală.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat...
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat de la două plante cumpărate de la pepinieră: "Avem clienţi care revin anual"
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Cum alegi cel mai dulce pepene. Trucul dezvăluit de un specialist
Cum alegi cel mai dulce pepene. Trucul dezvăluit de un specialist
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”