News

Românul Jojo, eroul din Franța, un nou gest lăudabil: ”Un om care nu are mai nimic, dar dă totul celorlalți”

18.03.2021 | 12:38
Romanul Jojo eroul din Franta un nou gest laudabil Un om care nu are mai nimic dar da totul celorlalti
ADVERTISEMENT

Ion-Nelu Gioroiu, cunoscut ca Jojo, românul care a uimit Franța în urmă cu un an, când și-a donat puținii bani pe care-i avea victimelor furtunii Alex, este din nou erou, după un gest mai mult decât admirabil.

În vârstă de 52 de ani, conaționalul nostru a ajuns din nou subiect în presa franceză. După fapta excepțională din 2020, românul este lăudat acum pentru curajul de care a dat dovadă ajutând o mamă jefuită pe stradă.

ADVERTISEMENT

Ziarul francez Nice-Matin a relatat pe larg întâmplarea și a alocat o pagină acestui subiect. Articolul a fost remarcat și de ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, cel care laudă la rândul său gestul lui Jojo.

Românul Jojo, din nou erou în Franța: ”Un om care nu are mai nimic, dar dă totul celorlalți”

De cele mai multe ori, știrile legate de românii aflați în Occident sunt unele negative și prezintă doar aspecte menite să aducă România într-o lumină negativă. Cazul lui Ion-Nelu Gioroiu, cunoscut ca Jojo, este însă o excepție de la regulă.

ADVERTISEMENT

Cu doar câteva luni în urmă, mai exact în octombrie, povestea acestuia făcea înconjurul presei franceze. Românul a donat 150 de euro, toți banii pe care îi avea, celor care au fost afectați de furtuna Alex. Atunci, Jojo, aflat fără adăpost în Nisa, acolo unde vindea reviste și își ducea traiul cu micile comisioane pe care le punea deoparte.

La mijlocul acestei săptămâni, bărbatul a ajuns din nou în centrul atenției și tot după un episod remarcabil. Acesta ajutat o femeie să-și recupereze telefonul, care tocmai îi fusese furat.

ADVERTISEMENT

Jojo nu a ezitat niciun moment când a văzut episodul cu furtul. A fugit și l-a prins din urmă pe hoț, recuperând telefonul. Apoi, l-a returnat telefonul femeii și a plecat mai departe.

”Acest domn este minunat, toată lumea trebuie să știe asta!”, a spus femeia ajutată de român, conform presei franceze.

ADVERTISEMENT
Românul Jojo, din nou erou în Franța: ”Un om care nu are mai nimic, dar dă totul celorlalți”

Jojo, lăudat și de ambasadorul României la Paris: ”Un super-erou, un om care nu are mai nimic, dar dă totul celorlalți”

Ziarul francez Nice-Matin a relatat pe larg povestea, alocând o pagină întreagă acestui subiect. Articolul nu putea fi ratat de Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, cel care a descris episodul într-o postare pe Facebook.

”Deseori vorbim/ scriem despre ‘oamenii mari’, care fac ‘lucruri mari’. Azi dimineața însă, în revista presei a lui Claude Askolovitch pe France Inter, mi-a atras atenția un articol din Nice-Matin despre un compatriot. Jojo e român, stă la Nisa și până de curând locuia pe străzi, era ceea ce se numește în franceză un Sans Domicile Fixe (SDF).

În toamna anului trecut, o furtună puternică lovește Coasta de Azur, furtuna Alex. Mai mulți oameni își pierd viața, sate și orașe sunt inundate, sute de mii de case rămân fără electricitate. Se naște un elan de solidaritate, la care participă și Jojo. Din minusculele lui economii donează 150 de euro pentru sinistrați. Gestul e remarcat de cineva, ajunge în presa locală, primarul îl apreciază și îi oferă lui Jojo de lucru; agent de curățenie al orașului. Un final frumos…dar povestea continuă: ieri după amiaza, Jojo vede că un hoț tocmai furase telefonul unei doamne, care era atentă la un bebeluș de câteva luni. Nu ezită, fuge după hoț, îl prinde, și după o scurta încăierare, recuperează telefonul. Îl restituie doamnei și pleacă.

Dar cineva îl recunoaște pe Jojo și azi avem din nou un articol în ziarul local. Iar revista presei se încheie optimist (cum nu se prea întâmplă des în această perioada): ‘Jojo, un erou discret, un super-erou, un om care nu are mai nimic, dar dă totul celorlalți’”, a scris ambasadorul.

ADVERTISEMENT
Tags: