Sport

Romeo Pașcu, despre Revoluția din 1989: „Te duci acasă și bagi aspiratorul”. Cum a pierdut o sumă uriașă

Romeo Pașcu a făcut dezvăluiri despre Revoluția din 1989. Acesta își amintește că vâltoarea evenimentelor de la acea perioadă l-a lăsat fără o geantă cu sute de mii de dolari.
17.03.2022 | 09:51
Romeo Pascu despre Revolutia din 1989 Te duci acasa si bagi aspiratorul Cum a pierdut o suma uriasa
Romeo Pașcu a depănat amintiri de la Revoluția din 1989. Sursa foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Fost conducător al unor cluburi precum Gloria Bistrița, FC Bihor, FCM Brașov, Astra sau Petrolul și membru de seamă al așa-numitei „Cooperative” din fotbalul românesc, Romeo Pașcu poate spune, la cei 76 de ani ai săi, că le-a văzut și trăit pe toate.

Amintirile lui Romeo Pașcu de la Revoluția din 1989

Când vine vorba despre Revoluția de la 1989, acesta își amintește vizita făcută „unui general”, în urma căruia i s-a transmis, printr-un limbaj codat, să părăsească țara.

ADVERTISEMENT

Pe 18 decembrie eram la București. Se auzise de mișcările de la Timișoara. Multă lume din Securitate știa că Ceaușescu va pica. După întâlnirea lui Gorbaciov cu Bush, i-a spus în față Gorbaciov lui Ceaușescu: ‘Dă-ți demisia, fă pasul în spate, retrage-te! S-a terminat’. Și Ceaușescu n-a vrut, iar asta s-a răsfrânt…

Mai mult decât atât, Ceaușescu n-a suportat Securitatea. Cu toate astea, l-a sprijinit în politica lui pentru că-și făcea datoria. Eu l-am întrebat personal pe generalul Vlad: ‘Pașcule, atât timp cât șeful statului nu se îndreaptă împotriva propriului popor, este sprijinit de Serviciile Secrete și de Securitate. Când se dă ordin să se tragă în popor, în momentul ăla îl lăsăm din mână’.

ADVERTISEMENT

Revenind la 18 decembrie, am venit la București, la un general acasă. ‘Vin vremuri grele, ce se întâmplă?’. ‘Băi Romică, ești emoționat!’. ‘Normal. Ce să facem?’. Te duci acasă și faci curat, bagi aspiratorul’. Adică să plec, că se complică lucrurile”, a dezvăluit Romeo Pașcu, pentru gsp.ro.

Cum a pierdut 200.000 de dolari

În vâltoarea pregătirilor pentru fuga din țară, acesta a pierdut din vedere o geantă extrem de prețioasă. În ea se aflau 200.000 de dolari, bani care nu au mai putut fi recuperați niciodată.

ADVERTISEMENT

M-am dus acasă și în 19 decembrie m-am urcat în mașină să plecăm spre fiică-mea. Era la Cluj la facultate. Am încărcat blănuri, aur, bani… Câștigam 15.000-30.000 de lei pe lună! Aveam o vilă în spate la teatru. Dar și-o geantă Samsonite plină de dolari, mărci, ruble, de pe unde am fost…

Am plecat. Am oprit în pădurea Bogata că-i venise rău soției. Și-atunci i-am zis: ‘Dar unde-i Samsonite-ul?’. ‘Vai, l-am lăsat în hol…’. Nu m-am întors după el! Cred că erau 200.000 de dolari în total”, a rememorat Romeo Pașcu.

ADVERTISEMENT
Tags: