Life

Romica Puceanu, regina muzicii lăutărești, destin ca-n povești. De ce Nicu Ceaușescu o numea ”mama mea doi”

Romica Puceanu, regretata cântăreață, soartă exact ca-n filme. Motivul pentru care Nicu Ceaușescu îi spunea „mama mea doi”.
01.05.2023 | 15:20
Romica Puceanu regina muzicii lautaresti destin can povesti De ce Nicu Ceausescu o numea mama mea doi
Romica Puceanu, regretata cântăreață, soartă ca-n filme. Motivul pentru care Nicu Ceaușescu îi spunea „mama mea doi”. Sursa foto: Wikipedia. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Regina muzicii lăutărești a avut un destin ca-n povești până în ziua în care a încetat din viață, la 69 de ani, într-un accident de mașină. De ce băiatul lui Nicolae Ceaușescu o numea „mama mea doi”. Ce legătură era între ei.

Romica Puceanu, regretata cântăreață, soartă ca-n filme. Motivul pentru care Nicu Ceaușescu îi spunea „mama mea doi”

Romica Puceanu, regretata cântăreață care și-a început cariera artistică la 14 ani, a avut o soartă ca-n filme. A înregistrat 40 de discuri și a lansat de-a lungul timpului numeroase piese care se ascultă și-n ziua de azi.

ADVERTISEMENT

Și-a făcut un nume în industria muzicală românească, în special în lăutărie, aspect care era inclusiv pe placul lui Nicu Ceaușescu. Fiul fostului președinte comunist obișnuia să asculte muzica sa și chiar o chema să-i cânte.

O admira atât de mult încât a ajuns să o numească în fața tuturor „mama mea doi”. Regina muzicii lăutărești mergea frecvent la Sibiu, acolo unde Nicu Ceaușescu era prim-secretar PCR al județului. Adora cântecele de jale și de suflet greu.

ADVERTISEMENT

„Am cântat la toţi preşedinţii, cu excepţia lui Constantinescu. Am cântat cu Romica Puceanu, Maria Dragomiroiu. Şi venea Nicu Ceauşescu. Nu era un om aşa de rău. Lui Nicu îi plăcea muzică lăutărească, de puşcărie.

Pe mine mă punea să-i cânt «Căpitane de judeţ», «La Chilia-n port», pentru că erau nişte cântece interzise”, se arată în cartea Floarea rromă: 55 de exponenţi rromi din România, decedaţi după 1989, scrie cancan.ro.

ADVERTISEMENT

„Am fost la restaurant, la Doina, ani de zile, cu o orchestră extraordinară, inclusiv cu maestrul Toni Iordache. Romica ne ţinea acolo şi de ea depindea tot, că era mama lui Nicuşor Ceauşescu a doua.

Aşa îi spunea: mama mea doi”, a confirmat George Udilă, unul dintre cei mai cunoscuți instrumentişti de muzică lăutărească și folclor din țara noastră, mai arată sursa menționată mai devreme. Același lucru l-a spus și regretatul Nelu Ploieșteanu.

ADVERTISEMENT

Romica Puceanu, o artistă elegantă și lăudată de oameni

Romica Puceanu a fost o artistă extrem de elegantă și lăudată de oameni. Urca mereu pe scenă îmbrăcată cu rochii somptuoase şi cu o coafură impecabilă. Avea un umor inconfundabil și cânta dumnezeiește, toți erau atenți la interpretările sale.

De-a lungul carierei sale a cântat alături de Stela Popescu, Alexandru Arşinel şi Nicu Constantin. Artiștii îi erau prieteni foarte apropiați și după spectacole obișnuiau să meargă la restaurantele unde se adunau lăutarii autentici ai Bucureştiului. Ajungeau să petreacă până dimineaţa.

ADVERTISEMENT