News

Romii considerați de români principalii vinovați pentru răspândirea noului coronavirus! Concluziile unui sondaj IRES

02.07.2020 | 20:45
Romii considerati de romani principalii vinovati pentru raspandirea noului coronavirus Concluziile unui sondaj IRES
ADVERTISEMENT

Pe lângă discriminarea și violența la care sunt supuși constant, romii din țara noastră sunt nevoiți să poarte de acum și povara răspândirii noului coronavirus. Asta pentru că mulți dintre cetățenii români îi consideră principalii vinovați pentru boala care a cuprins deja 27.296 de persoane și face victime pe zi ce trece.

Concluziile celui mai recent sondaj realizat de IRES sunt de-a dreptul surprinzătoare, chiar dacă romii se află abia pe locul al 3-lea între grupurile considerate responsabile, după diaspora şi imigranţi. Majoritatea participanților au dezvăluit că opiniile le sunt influențate de discursurile de la TV.

ADVERTISEMENT

Concret, 1 din 5 români a remarcat discursuri negative la adresa romilor în perioada pandemiei. În plus, sunt în continuare considerați hoți, needucați și leneși. Singura veste bună e că neîncrederea în această comunitate a rămas per total la același nivel de dinainte de pandemie.

Romii, vinovați de răspândirea coronavirusului. Aceasta este concluzia unui sondaj IRES

În plus, lipsa apei curente și a canalizării se adaugă altor condiții ce înlesnesc răspândirea bolilor infecțioase. Așa se face că foarte mulți dintre români susțin că romii sunt vinovați pentru transmiterea comunitară a bolii.

ADVERTISEMENT

De aceeași părere par să fie și autoritățile, întrucât un cartier de romi de la marginea orașului Târgu Mureș a fost păzit până de curând de Poliția Română, cel mai probabil pentru a stopa răspândirea noului coronavirus.

Dincolo de încercările de ținere sub control a pandemiei, oamenii sunt neglijați total. Colectarea gunoiului a devenit o raritate, iar situația sanitară este de-a dreptul catastrofală. Maria Koreck, una dintre puținele persoane care mai calcă pragul familiilor sărace din zonă pentru a le aduce alimente arată cu degetul către consiliul local.

ADVERTISEMENT

Ar trebui să își asume responsabilitatea. La fel și localnicii. Dar este greu pentru ei. 2.000 de oameni locuiesc în acest cartier. Oamenii caută țapi ispășitori. Și nu mai sunt dispuși să tolereze lucrurile pe care obișnuiau să le tolereze”, a explicat președintele Asociației Divers.

Cum au trăit romii în izolare. Sărăcie lucie și conflicte cu poliția

Familiile de romi au intrat în conflict cu poliția de mai multe ori în ultimele săptămâni, nemulțumite de măsurile luate împotriva persoanelor care s-au întors din străinătate. Aceștia nu au respectat carantina și au iscat nenumărate revolte împotriva autorităților. În plus, perioada de izolare a fost un adevărat coșmar pentru oamenii care abia dacă au ce pune pe masă.

ADVERTISEMENT

Izolarea a fost grea. Nu aveam nimic de mâncare. În urmă cu câteva zile, ni s-a permis să colectăm din nou fier ca să facem rost de bani. Acum putem cumpăra câte ceva. Dar am 9 copii și 5 nepoți. Uneori, nu știm cine va primi mâncare și cine nu”, a dezvăluit o femeie.

ADVERTISEMENT