News

Ron DeSantis, debut de campanie electorală live, pe Twitter. Se înmulțesc republicanii care vor să ajungă președintele SUA

Ron DeSantis se pregătește să-și anunțe candidatura pentru 2024 printr-un live pe Twitter cu Elon Musk. Un alt republican s-a înscris în cursă luni
24.05.2023 | 16:38
Ron DeSantis debut de campanie electorala live pe Twitter Se inmultesc republicanii care vor sa ajunga presedintele SUA
Donald Trump și Ron DeSantis sunt cotați cu șanse de a-l înfrânge pe Joe Biden Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, intenționează să anunțe miercuri seara începutul campaniei sale prezidențiale din 2024 într-o conversație audio live pe Twitter cu Elon Musk, proprietarul platformei, potrivit unor persoane care au cunoștință de planurile sale.

Ron DeSantis, debut de campanie electorală live, pe Twitter

Intrarea lui Ron DeSantis în alegerile primare republicane (scrutin intern pentru desemnarea candidatului la președinție n.r.) împotriva fostului președinte Donald Trump a fost așteptată pe scară largă, dar decizia de a face acest lucru cu Elon Musk adaugă un element surprinzător și îi oferă lui DeSantis acces la o audiență mare online.

ADVERTISEMENT

Evenimentul de pe Twitter Spaces, care este planificat pentru ora 18.00, ora estică (01.00, ora României), introduce un nivel de risc într-o lansare care se așteaptă să fie atent scenarizată și asigură că prima impresie a lui DeSantis ca și candidat la președinție va fi alinierea cu Musk, un om de afaceri excentric care s-a clasat uneori ca cel mai bogat om din lume.

O provocare pentru DeSantis la intrarea în cursa pentru prezidențialele din 2024 va fi să concureze pentru atenție cu Donald Trump, care timp de decenii a demonstrat un talent pentru a atrage lumina reflectoarelor. Consilierii lui Trump au semnalat de luni de zile că acesta intenționează să revină pe Twitter mai devreme sau mai târziu. Musk a ridicat deja interdicția impusă fostului președinte atunci când Twitter era o companie publică.

ADVERTISEMENT

În plus față de evenimentul său pe Twitter, DeSantis este așteptat să apară miercuri seară la Fox News într-un interviu cu Trey Gowdy, un fost congresman din Carolina de Sud, potrivit rețelei. De asemenea, guvernatorul a adunat miercuri donatori la Four Seasons din Miami pentru a începe să strângă bani pentru campania sa.

Un super PAC (comitet de acțiune politică n.r.) care îl susține pe Trump a ironizat planurile. “Aceasta este una dintre cele mai deplasate lansări de campanie din istoria modernă”, a declarat Karoline Leavitt, o purtătoare de cuvânt a Make America Great Again, grupul pro-Trump. “Singurul lucru mai puțin relaționabil decât o lansare de campanie de nișă pe Twitter, este petrecerea de după a lui DeSantis la stațiunea uber-elitistă Four Seasons din Miami.”

ADVERTISEMENT

Musk a declarat marți, în cadrul unui eveniment cu The Wall Street Journal, că nu și-a anunțat oficial sprijinul pentru DeSantis sau oricare alt republican. Luni, el a redistribuit pe Twitter o înregistrare video de la evenimentul de lansare a campaniei electorale a senatorului Tim Scott din Carolina de Sud, un alt concurent republican. Sub conducerea lui Musk, Twitter a cultivat o audiență mai republicană. În această lună, Tucker Carlson, fosta vedetă concediată de la Fox News, a anunțat că își va găzdui popularul show pe Twitter.

Elon Musk a virat către republicani

Evenimentul lui DeSantis cu Musk va fi moderat de David Sacks, un donator republican care este un susținător al guvernatorului și este un apropiat al lui Musk. Sacks, antreprenor și investitor în domeniul tehnologiei, a donat 50.000 de dolari comitetului politic de stat al lui DeSantis înainte de realegerea sa, arată registrele de finanțare a campaniei. El a vorbit în mod pozitiv despre modul în care guvernatorul a gestionat pandemia de coronavirus din Florida. “A fost primul guvernator care a oprit aceste închideri nebunești”, a declarat Sacks la Bloomberg TV în 2021. “Respect asta.”

ADVERTISEMENT

Alegând Spaces, DeSantis se bazează pe un instrument de streaming exclusiv audio cu un istoric de erori și eșecuri. Musk a folosit această funcție în mod regulat în cele șase luni de când a cumpărat Twitter pentru 44 de miliarde de dolari în octombrie, apărând pe Spaces pentru a vorbi despre starea diverselor sale afaceri și pentru a da interviuri, care atrag zeci de mii de ascultători.

Musk a declarat că a votat pentru președintele Biden în alegerile din 2020, dar de atunci l-a criticat pe acesta și administrația sa, care are o relație glacială cu Tesla, compania sa de automobile electrice. Miliardarul a spus că este dificil pentru Biden să rămână în contact cu alegătorii la vârsta de 80 de ani.

Deși Musk s-a autointitulat un moderat, donând sume relativ mici atât republicanilor, cât și democraților în trecut, în ultimii ani și-a schimbat sprijinul spre dreapta. Pe Twitter, el s-a implicat și a împărtășit teorii ale conspirației de dreapta, inclusiv una despre atacul din octombrie asupra lui Paul Pelosi, soțul fostei președinte a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

Musk și-a exprimat sprijinul pentru DeSantis, inclusiv în iulie anul trecut, când a scris pe Twitter că guvernatorul Floridei ar “câștiga cu ușurință” dacă s-ar confrunta cu Biden în 2024. Iar în noiembrie a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat de un utilizator de Twitter dacă l-ar susține pe DeSantis în alegerile din acel an.

Vara trecută, când DeSantis a fost întrebat despre potențialul sprijin al lui Musk, guvernatorul Floridei a cedat: “Salut sprijinul din partea afro-americanilor. Ce pot să spun?”. (Musk este alb și este din Africa de Sud).

În Florida, DeSantis a sprijinit o legislație menită, în cuvintele sale, să protejeze oamenii împotriva “elitelor din Silicon Valley”. De asemenea, el a criticat companiile de tehnologie pentru eforturile lor de a elimina dezinformarea de pe platformele lor, pe care le-a comparat cu un asalt asupra libertății de exprimare și a adevărului, întreprins în colaborare cu oficiali guvernamentali.

Tim Scott și-a lansat campania luni, adăugându-se la lista de concurenți ai lui Trump

Tim Scott, primul republican de culoare ales în Senat din partea sudică de la Reconstrucție, și-a anunțat luni campania prezidențială, aducând un mesaj pozitiv și aspirațional unui câmp tot mai numeros de republicani care candidează ca alternativă la fostul președinte Donald Trump.

Decizia lui Scott a venit de data aceasta cu un semnal pentru establishmentul republican că el este candidatul în jurul căruia trebuie să se ralieze dacă partidul vrea să oprească nominalizarea lui Trump. El a fost prezentat de republicanul nr. 2 din Senat, John Thune din Dakota de Sud, și va începe imediat o campanie publicitară în valoare de 5,5 milioane de dolari în Iowa și New Hampshire, primele state nominalizate, relatează The New York Times.

“Partidul nostru și națiunea noastră se află într-un moment de alegere: Victimizare sau victorie?”, a spus el, repetând alegerea de trei ori în fața unui miting matinal tumultuos în sala de sport a universității sale, Charleston Southern University. “Nemulțumire sau măreție? Eu aleg libertatea, speranța și oportunitatea.”

Considerat de mult timp o stea în ascensiune în cadrul Partidului Republican, Scott, în vârstă de 57 de ani, intră în cursa pentru alegerile primare după ce a adunat 22 de milioane de dolari în strângerea de fonduri și a atras agenți politici veterani care să lucreze în favoarea sa.

Dar mesajul său de speranță și incluziune s-ar putea să nu rezoneze în rândul alegătorilor republicani de bază, îmbibați de cererile furioase de răzbunare ale lui Trump, iar tabăra republicanilor care speră să îi sufle nominalizarea lui Trump este pe cale să devină mult mai aglomerată.

Guvernatorul Ron DeSantis din Florida și Chris Christie, fostul guvernator al New Jersey, sunt așteptați să intre în cursă în zilele următoare. Chris Sununu, popularul guvernator republican din New Hampshire, a lăsat să se înțeleagă în weekend că este posibil să își arunce și el pălăria în ring, amestecând bătălia pentru statul cu primele primare republicane. Mike Pence, fostul vicepreședinte al dlui Trump, încă se gândește la o candidatură.

Cine candidează la președinție în 2024?

La patru ani după ce un număr istoric de candidați a candidat la președinție, câmpul de luptă pentru campania din 2024 începe să fie mic și se pare că va fi condus de aceiași doi bărbați în vârstă care au candidat la alegerile generale de data trecută: Președintele Biden și fostul președinte Donald Trump.

Se așteaptă ca o serie de republicani să intre în cursă, dar majoritatea își iau timp pentru a-l înfrunta direct pe Trump, care încă deține o influență extraordinară în rândul bazei partidului lor. Iar democrații nu sunt aproape în mod universal dispuși să își provoace propriul președinte în funcție atâta timp cât acesta pare a fi probabil să candideze, indiferent de reticențele lor.

Din partea democraților și-au anunțat până acum candidatura Joe Biden, Marianne Williamson și Robert F. Kennedy Jr. Tabăra republicană e mult mai numeroasă, cu șase doritori oficial în cursă (Donald Trump, Nikki Haley, Vivek Ramaswamy, Asa Hutchinson, Larry Elder și Tim Scott) și alți patru potențiali candidați, așteptați să intre oficial în cursă (Ron DeSantis, Mike Pence, Chris Christie, Francis Suarez, Chris Sununu).

ADVERTISEMENT