Interviu

Super INTERVIU în cartierul Bronx cu legenda “blanco” RAUL Gonzalez

Raul Gonzalez Blanco, unul dintre cei mai mari atacanţi din istoria Realului, trăieşte la 37 de ani ultima aventură fotbalistică departe de ţara sa, în SUA, la New York Cosmos....
24.06.2015 | 00:04
Super INTERVIU in cartierul Bronx cu legenda blanco RAUL Gonzalez

Raul Gonzalez Blanco, unul dintre cei mai mari atacanţi din istoria Realului, trăieşte la 37 de ani ultima aventură fotbalistică departe de ţara sa, în SUA, la New York Cosmos.

În New York, conform spuselor sale, legendarul număr 7 al Realului experimentează ceva mai presus decît fotbalul, o experienţă de viaţă. Joacă fotbal şi se bucură de haosul oraşului american. Departe de nebunia soccerului european, se plimbă prin Central Park sau priveşte zgîrie-norii din Times Square. Cu toate acestea, este mereu cu gîndul la Real Madrid, unde promite că se va întoarce într-o bună zi.
Jurnaliştii de la „Marca” au făcut un interviu cu atacantul spaniol într-un cartier super-cunoscut al New York-ului, Bronx. Unul destul de modest, dacă nu cel mai sărac, unde Raul a venit să dea o mînă de ajutor unei fundaţii caritabile care ajută copiii de la „Mary Center Mitchell”, folosindu-se de sport. FANATIK vă prezintă în continuare interviul integral.

Cum e să îţi petreci timpul prin Bronx?

– Am mai fost de cîteva ori, deja îmi place această zonă. Faptul că pot ajuta copii într-o zonă legendară ca Bronx este un sentiment incredibil. Îmi voi aminti tot restul vieţii această experienţă. Faptul că băieţii şi fetele neajutorate de aici pot avea parte de bucurii cu ajutorul sportului, deşi nu au fost cei mai norocoşi, îmi dă o stare incredibil de frumoasă.

De cînd ai venit în America eşti ambasadorul fundaţiei „Laureus”. Ce înseamnă această poziţie pentru tine?

– Faptul că cei de la „Laureus” m-au primit în familia lor este ceva minunat, mă mîndresc cu asta. Este o organizaţie imensă. Acord foarte multă atenţie acestor evenimente şi mă bucură. Faptul că sînt ambasador într-o ţară străină mă bucură şi mai tare, pentru că este ceva special. Fiind primul meu proiect de acest fel, pot spune că mă implic la fel de mult ca şi în fotbal. Încerc să vorbesc cît mai mult cu toţi copiii, să le spun să înveţe cît mai mult, pentru că îi va ajuta.

„Dacă te adaptezi în Germania, poţi locui în orice colţ de pe Pămînt”

Cum ţi s-a schimbat viaţa în New York?

– Pentru mine nu a fost o schimbare prea mare, dar e o experienţă nouă. În schimb, familia mea este foarte încîntată. Copiii mei trăiesc foarte intens, se bucură nespus de viaţa în Statele Unite, este o ţară incredibilă. Cel mai greu a fost să mă hotărăsc să părăsesc Madridul, dar după ce am făcut-o totul a fost mai uşor. Întîi am fost în Germania. Acolo mi-am dat seama că pot locui oriunde (rîde). Dacă te adaptezi acolo, cu limba lor foarte grea, poţi să te duci şi în Qatar, şi în New York fără nici o problemă. Poţi să alegi orice colţ de pe Pămînt că te vei descurca. Copiii mei au profitat din plin de aceste plimbări. Ştiu puţină germană, engleza foarte bine, chiar şi puţină arabă. Pentru ei e fenomenal, iar eu şi soţia mea învăţăm la fel de mult ca ei, cunoaştem alte culturi.

„Un club ca Real Madrid nu are voie să stea fără trofee”

Cît de mult urmăreşti Realul de la New York?

– Sînt la curent cu tot ce se întîmplă, citesc ştirile, dar e puţin mai greu pentru că există o diferenţă mare de fus orar. În schimb, nu ratez nici o partidă pentru că se joacă pe la 14, la 15, şi pot să văd meciurile fără probleme. Ştiu toate rezultatele, nu îmi scapă nimic.

Ce părere ai de acest final de sezon?

– Eu deja mă gîndesc la următorul (rîde). E nevoie să îşi atingă obiectivele, pentru că un club ca Real Madrid nu are voie să stea fără trofee. Jucătorii au evoluat foarte bine, însă a lipsit ceva şi s-au trezit fără nimic cîştigat. Asta nu e bine. Chiar dacă au fost aproape, nu au reuşit să ajungă acolo.

„Benitez m-a băgat prima oară la Real Madrid B”

Ai fost surprins de înlăturarea lui Carlo Ancelotti?

– Clubul ia cele mai bune decizii, mai ales că ei ştiu ce urmăresc şi ce trebuie făcut. Trebuie să îi mulţumim lui Carlo pentru rezultatele senzaţionale, dar acum toţi sîntem entuziasmaţi de noul antrenor. Cu o echipă nouă, un staff nou, sigur vom vedea schimbări în bine. Dacă sînt aduşi cîţiva jucători de valoare, vom cîştiga sigur un trofeu sezonul viitor. Eu sînt chiar încrezător.

Cum ţi se pare Rafa Benitez?

– Îl ştiu foarte bine, este antrenorul care m-a băgat prima oară la Real Madrid B, la Palamos. Este un antrenor foarte implicat, unul care iubeşte tactica. Are în permanenţă mai multe scenarii după care să îşi ducă meciul la bun sfîrşit, indiferent de situaţia de pe teren. A fost visul său să antreneze Real Madrid. Acum îşi trăieşte acest vis şi sînt convins că va face tot posibilul să fie totul perfect şi să aducă titlul pe „Santiago Bernabeu”, cum visează orice suporter madrilen.

„Casillas este o legendă vie în Spania, nu numai în Madrid”

Ce părere ai de situaţia prin care trece Casillas?

– Numele său este legat de Real. Mai mult, este o legendă vie în Spania, nu numai în Madrid. A cîştigat tot ce se poate cîştiga în fotbal şi asta este ca un fel de asigurare pentru el că se va găsi cea mai bună soluţie. Eu am citit că Iker ar vrea să rămînă la Real, acum trebuie să lăsăm timpul să decidă acest lucru. Oricum, sînt sigur că va lua cea mai bună hotărîre.

Poţi compara ce i se întîmplă lui Casillas cu situaţia ta?

– Nu, e ceva total diferit. Eu am luat o decizie foarte hotărîtă privind viitorul meu, în schimb la Casillas nu pare totul prea clar. El este în dubii, ar continua şi sezonul viitor, nu e hotărît. Mai este şi varianta în care Realul mai aduce un portar de valoare şi nu poţi avea trei super-jucători în poartă. Este foarte greu să îi mulţumeşti pe toţi. Toată lumea spune că De Gea va semna, dar nu ştiu ce să zic, e şi el conştient de situaţia de la Real.

„MLS are numai de cîştigat cu super-jucătorii care vin aici”

Gerrard s-a decis să plece de la Liverpool după foarte mulţi ani. Crezi că SUA este locul perfect să te retragi?

– Pot spune că MLS are numai de cîştigat cu aceşti super-jucători care vin aici. El şi Lampard sînt nişte profesionişti, legende ale fotbalului care au scris istorie pentru cluburile lor şi pentru naţională. Experienţa lor este esenţială în dezvoltarea fotbalului din Statele Unite ale Americii. Vine un moment în viaţă cînd un jucător trebuie să încerce şi alte experienţe, pentru că după 15 ani la un club deja se schimbă un pic situaţia, involuntar apar nişte chestii de care nu mai eşti mulţumit. Dacă alegi să schimbi cultura, simţi că întinereşti. Te face să priveşi iar fotbalul cu mai multă pasiune, să cunoşti toate lucrurile din noul club, este ceva deosebit. Eşti mult mai activ şi din punct de vedere intelectual, pentru că îţi canalizezi energia pe ceva nou.

La ce nivel este fotbalul din SUA?

– Odată cu venirea tuturor starurilor, nivelul creşte într-un ritm ameţitor. Aici sînt nişte stadioane foarte moderne, iar acestea sînt mereu pline, americanii ştiu să se bucure de sport. Este atît de uşor să joci aici, pentru că nu este o presiune negativă, totul este atît de pozitiv. Deşi toată lumea crede că este un fotbal modest, nu e cazul. Fanii aşteaptă multe de la tine, doar eşti jucător venit din Europa, aşa că nu poţi să îi dezamăgeşti. Chiar şi în liga noastră, care nu este MLS, foarte multă lume vine la stadion şi stă cu ochii pe tine, vrea să îi bucuri cu tehnica ta şi experienţa ta. Este un sentiment foarte plăcut. Cel mai mult mă bucură cînd văd copii în tribune, care sînt înnebuniţi după acest sport şi se apucă să îl practice, chiar dacă au o cultură dezvoltată cu alte sporturi, precum baseball sau baschet.

„Momentan Ronaldo şi Messi nu au apărut în cartea de istorie a fotbalului”

Trebuie să vorbim şi despre starul Realului, Cristiano Ronaldo. Înscrie într-un ritm incredibil…

– În acest moment, Cristiano Ronaldo şi Messi nu au cu cine fi comparaţi. Din păcate pentru ei, momentan nu au apărut în cartea de istorie a fotbalului. Ce îmi place la Ronaldo este că a reuşit în 6 ani să marcheze sute de goluri! El are o medie de 50 de goluri pe sezon, în timp ce pentru mine era greu să ajung şi la 20 (rîde). A bătut toate recordurile, dar pentru mine nu asta e important. Eu mereu am fost genul de jucător care a tras cu echipa pentru rezultat, nu pentru recordurile mele. Sînt foarte mulţumit de realizările mele, iar Ronaldo va înscrie şi mai multe goluri şi eu voi rămîne mult în spate, dar mă bucur pentru Real.

Pe cînd o revenire la Real Madrid? Şi ce post ai vrea să ocupi atunci?

– Acum este foarte greu să mă gîndesc la revenirea mea. Toate aceste experienţe pe care le trăiesc în altă parte decît în Spania îmi plac la nebunie. Mă ajută să privesc lucrurile altfel, învăţ foarte multe, mă simt mai încrezător. Aşa că este prea devreme să spun cînd mă întorc. Legat de postul pe care aş vrea să-l ocup, aici e o poveste mai lungă. Dacă mă întrebi de o poziţie de antrenor, aş spune da. Dacă mă întrebi de un loc în conducerea clubului, aş spune, probabil, de ce nu. Nu m-am decis exact ce vreau. Sper acum să am timp la New York să îmi iau şi licenţa de antrenor, să văd dacă este de mine (rîde). Dar pînă atunci, mai am multe lucruri de făcut, meciuri de jucat, mai ales că mă simt în formă şi pot înscrie în continuare multe goluri. Dar un lucru este clar: la un moment dat mă voi întoarce la Real Madrid. Acolo este casa mea, acolo am reuşit cele mai mari performanţe din carieră. La Madrid toată lumea mă iubeşte, fanii nu m-au uitat, iar această afecţiune mă va ajuta să îmi ajut clubul de suflet. Momentan însă mă mai bucur de cariera mea de fotbalist.

RAUL

Nume întreg: Raul Gonzalez Blanco
Data naşterii: 27 iunie 1977 (37 de ani)
Locul naşterii: Madrid, Spania
Înălţime: 1,80
Poziţie: Atacant
CARIERĂ
1994-1995 – Real Madrid C                        7 meciuri             16 goluri
1994-1995 – Real Madrid B                        1 meci                    0 goluri
1995- 2010 – Real Madrid                        741 de meciuri    323 goluri
2010-2012 – Schalke 04                            98 de meciuri      40 goluri
2012-2014 – Al Sadd                                  61 de meciuri       16 goluri
2015-prezent – New York Cosmos             9 meciuri               4 goluri
TOTAL:                                                     909 meciuri / 383 de goluri

TROFEE

Real Madrid
6 x campionatul Spaniei
4 x Supercupa Spaniei
3 x Liga Campionilor
2 x Cupa Intercontinentală
1 x Supercupa Europei

Schalke 04
1 x Cupa Germaniei
1 x Supercupa Germaniei

741 de meciuri a jucat Raul pentru Real, record absolut la clubul madrilen

0 cartonaşe roşii a primit Raul în toată cariera sa!