Fotbal international

Ronaldo, interviu inedit în presa din Spania: “Nu-mi permit să intru peste antrenor la vestiar”

30.05.2019 | 17:45
Ronaldo interviu inedit in presa din Spania Numi permit sa intru peste antrenor la vestiar
Ronaldo interviu inedit în presa din Spania

Ronaldo a oferit un interviu inedit în presa din Spania la aproape un an de când a devenit patronul lui Real Valladolid. În septembrie 2018, fostul fotbalist brazilian a cumpărat 51% din acţiunile clubului de pe “Jose Zorrilla” şi a povestit pentru Marca felul în care a trăit primul sezon din calitatea de acţionar al unui club din La Liga.

Ronaldo, interviu inedit în presa din Spania: “Ca jucător puteam schimba istoria mai uşor”

Cum a fost primul sezon în calitate de patron al lui Real Valladolid?

– Suferi mai mult în calitatea de patron în comparaţie cu un jucător. Ca fotbalist puteam schimba istoria mai uşor. Au fost multe momente dificile. A fost o clipă în care totul părea că merge rău pentru noi. Greşeli de VAR, greşeli ale noastre, dar cel mai mult am suferit în ziua când ne-am salvat de la retrogradare, în meciul cu Rayo Vallecano. Bucuria a fost imensă şi a şters totul repede.

De ce ai ales să cumperi un club şi nu ai devenit antrenor?

– Niciodată nu m-a încântat ideea să fiu antrenor. Rutina unui antrenor este mai rea decât cea de fotbalist. Mă descurc mai bine să gestionez situaţii şi mi-am dorit să cumpăr un club. Doi ani am stat şi am căutat o echipă prin Europa. Am încercat cu Strikers Fort Lauderdale în SUA, dar procesul pentru o franciză MLS costa 150 de milioane de dolari. Cea mai bună posibilitate a fost cu Real Valladolid. Au avut tot ceea ce eu consider ca fiind un proiect bun. Este un club cu mulţi suporteri, într-un oraş mare.

Ronaldo, interviu inedit în presa din Spania (sursă foto: hepta.ro)
Ronaldo, interviu inedit în presa din Spania (sursă foto: hepta.ro)

Ce model de patron are Ronaldo: “Ei sunt inspiraţia mea”

Care este modelul tău de patron în fotbal?

– Sunt trei. Ei sunt inspiraţia mea. Massimo Moratti, Florentino Perez şi Andres Sanchez, de la Corinthians. Cu Florentino sunt în permanent contact, Real Madrid este un club la care ţin foarte mult. El a fost cel care m-a învăţat ceea ce ştiu. Am ajuns la Madrid şi am fost al treilea “galactic”. Mi s-a părut un proiect grandios. Fotbalul s-a schimbat mult din acel moment. Toate aceste lucruri am încercat să le duc în Brazilia. Andres Sanchez la Corinthians a început de la zero şi acum au cea mai bună infrastructură.

Poţi să fii preşedintele clubului sau patron şi să nu invadezi teritoriul antrenorului?

– Este o tentaţie, dar am fost fotbalist şi îmi este uşor să nu fac aşa ceva. Lui Sergio Gonzalez, antrenorul nostru, nu i-am zis nimic niciodată. Nu am intrat în vestiar, nu-mi permit acest lucru. Nu pot nici măcar să-i sugerez un anumit lucru.

Ai spus că vrei să-i ajuţi pe fotbalişti din calitatea ta de preşedinte. Ai văzut mulţi jucători care au ajuns ruinaţi?

– Da, iar acest lucru mă preocupă mereu. Am văzut jucători care câştigau foarte mulţi bani şi când s-au retras, după un an sau doi, continuau să aibă acelaşi stil de viaţă din perioada când aveau salarii exorbitante. Mulţi au pierdut tot ce aveau. Acum doi ani am înfiinţat o firmă care îi ajută pe sportivi să-şi gestioneze banii. Unii fotbalişti sunt nebuni să-şi cumpere cele mai scumpe maşini, eu încerc să le arăt că lucrurile se pot schimba în viitor.

Ronaldo, interviu inedit în presa din Spania (sursă foto: hepta.ro)
Ronaldo, interviu inedit în presa din Spania (sursă foto: hepta.ro)

Ronaldo nu crede în proiectul unei Superligi Europene

Când o să vedem un duel între Pique şi Ronaldo la nivel preşedinţi de cluburi?

– Îmi place foarte mult ceea ce face Pique. Este un tip pregătit şi foarte capabil. Are un grup potent financiar. Nu ştiu când o să ne întâlnim în loja unui stadion. Momentan continuă să joace. Mă bucur când văd că fotbalişti aflaţi în activitate sau care s-au retras intră în acest domeniu.

Cum vezi proiectul unei Superligi Europene?

– Nu cred că va funcţiona în Europa. Liga Campionilor a oferit emoţii şi meciuri geniale. O nouă competiţie ar distruge ligile naţionale şi rivalităţile istorice. Actualul model al Ligii Campionilor funcţionează şi poate să se îmbunătăţească în timp. Unde ar putea să intre în calendar această competiţie? Jucătorii sunt storşi în momentul acesta. Televiziunile plătesc mulţi bani, aşa că nu ştim ce se va întâmpla peste doi ani.

Ronaldo, interviu inedit în presa din Spania
Ronaldo, interviu inedit în presa din Spania

Ronaldo: “Nu ştiu cât aş valora azi”

Eşti de acord cu persoanele care spun că Mbappe se aseamănă mult cu Ronaldo din primele sezoane în Europa?

– Da, de ce nu. Îmi place mult. Are viteză bună. Are doar 20 de ani şi îl ştim deja de trei ani. Este foarte talentat, dar nu pot să vorbesc despre banii care sunt plătiţi în aceste zile pentru fotbalişti. Cine sunt eu să vorbesc despre aşa ceva? Este o evoluţie normală în lumea fotbalului.

Cât ar valora azi Ronaldo?

– Nu ştiu, chiar nu am nicio idee.

Ce aşteptări ai pentru sezonul viitor?

– Sper să suferim mai puţin şi să-i facem fericiţi pe fanii noştri. Muncim intens pentru a le asigura fotbaliştilor cele mai bune condiţii.

Ai cere jucători sub formă de împrumut de la Real Madrid pentru sezonul viitor?

– Mi-aş dori şi aş fi foarte fericit dacă Real ne-ar putea ajuta cu vreun jucător, dar este dificil. Salariile jucătorilor de acolo sunt foarte mari şi noi nu avem aceşti bani în acest moment.

  • 16 este locul pe care Real Valladolid a terminat sezonul în La Liga