Zona minieră Roșia Montană a fost înscrisă oficial în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Decizia a fost luată marți, 27 iulie.
Măsura vine în urma recomandării ICOMOS (Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor) care a susținut înscrierea sitului și în Patrimoniul mondial în pericol deoarece în prezent nu există nicio certitudine că nu pot fi reluate activitățile miniere în zonă.
Decizia luată marți nu este privită cu ochi bun de comunitatea locală din Roșia Montană. Primarul localității a spus că includerea în Patrimoniul UNESCO nu avantajează nici populația din zonă, nici România. Edilul afirmă că cel mai mare zăcământ de aur al Europei este blocat pe termen mediu și lung.
Conform unui comunicat al Institutul Național al Patrimoniului (INP), decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial.
”Valoarea universală excepțională a Peisajului cultural minier Roșia Montană – cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor (ii), (iii) și (iv) definite de Convenția Patrimoniului Mondial.
În același timp, situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-se, astfel, atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție. În acest sens, este încurajată cooperarea internațională și este recomandată invitarea la Roșia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă pentru a se stabili starea de conservare optimă și un program de măsuri pentru asigurarea ieșirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial în pericol.
Astăzi, munca de cercetare științifică, documentare și conservare de aproape două decenii a specialiștilor și comunității patrimoniale din România și din lume este răsplătită prin recunoașterea de către UNESCO a valorii universale excepționale a sitului de la Roșia Montană. Protejat integral ca monument istoric de legislația din România, Peisajul cultural minier Roșia Montană intră astăzi în familia valorilor recunoscute ca relevante pentru întreaga umanitate, valori pentru care solidaritatea internațională se poate transforma în cooperare și asistență tehnică pentru conservarea și restaurare”, transmite Institutul Național al Patrimoniului, instituția responsabilă cu elaborarea dosarelor pentru monumentele istorice propuse a fi incluse în Lista patrimoniului mondial.
Încă de la începutul anului 2020, Guvernul României a trimis o notificare pentru ca situl de la Roșia Montană să fie introdus în patrimoniul UNESCO.
Eugen Furdui, primarul localității Roșia Montană nu este deloc încântat de această decizie venită de la UNESCO. Edilul afirmă că decizia nu va aduce decât greutăți pentru comunitate.
”Beneficii în momentul de față nu va aduce comunității, decât greutăți, în ceea ce privește construirea și renovarea unui imobil. Nu avem ce să spunem. Așa cum a fost propus acest perimetru nu aduce niciun beneficiu.
Se blochează pe termen mediu și lung cea mai importantă exploatare minieră de aur din Europa. Bună parte din comunitatea noastră nu și-a dorit acest lucru.
Minusurile pentru comunitate apar atunci când ești Patrimoniu UNESCO. Renovarea oricărui imobil necesită avize complicate. Alte beneficii în afară de a vizita situl Roșia Montană nu vedem”, a spus primarul, la Digi24.
La scurt timp după anunțul UNESCO a venit și o reacție a președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului salută decizia și spune că ”Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”.
”Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”, a scris Iohannis pe Facebook.