Nicio categorie

Roşia Montană – peste 10.000 de oameni protestează în centrul Capitalei

Blocaj în centrul Capitalei. Aproape 2000 de oameni care protestează faţă de proiectul Roşia Montană au întrerupt circulaţia pe un sens al bulevardului Magheru. Ei s-au deplasat apoi spre...
08.09.2013 | 23:28
Roşia Montană - peste 10.000 de oameni protestează în centrul Capitalei

Blocaj în centrul Capitalei. Aproape 2000 de oameni care protestează faţă de proiectul Roşia Montană au întrerupt circulaţia pe un sens al bulevardului Magheru. Ei s-au deplasat apoi spre sediul TVR.

Este a şaptea seară la rând de manifestaţii organizate în zona Pieţei Universităţii. Şi în serile precedente traficul a fost întrerupt pe bulevarde importante din zonă.

UPDATE: Protestatarii au blocat un sens de circulaţie pe Calea Dorobanţilor şi pichetează sediul Televiziunii Române.

Participanţii la manifestaţie s-au adunat la Universitate şi au pornit spre Piaţa Romană, ocupând carosabilul pe un sens, în prezent ei îndreptându-se spre Piaţa Victoriei.

Ei scandează “Uniţi, salvăm Roşia Montană”, “Refuz, rezist, nu vrem gaze de şist”, “Noi suntem poporul, jos cu vânzătorul”, “Solidaritate” şi “Fără violenţă”, şi au bannere cu mesaje precum: “Cu gaze şi cianură ne daţi o mare lovitură”, “Cianura şi cu şistul, ‘cadouri’ de la prim-ministru”, “Măi, măi, dragă Rovana/ Ia mâna de pe Roşia Montană”, “Băsescu, Iuda românilor”, “Anulaţi Legea distrugerii Roşiei Montane acum”, “Nu corporaţia face legislaţia”, “Roşia Montană în UNESCO” şi “Vizitaţi Roşia Montană”.

Jandarmii şi polişiştii rutieri acţionează pe traseul manifestanţilor pentru desfăşurarea protestului şi a traficului în siguranţă.

La protestele de până acum, manifestanţii au blocat timp de mai multe ore în timpul nopţii, bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar şi un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au manifestat în Piaţa Constituţiei şi în Piaţa Victoriei.

De asemenea, sute de biciclişti au ieşit sâmbătă în Bucureşti pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Este doar una dintre manifestaţiile organizate în ultimele zile pentru protejarea localităţii.

Proteste faţă de acest proiect au avut loc, în ultimele zile, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, după ce, în 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Sursa: Realitatea TV

Foto: Mediafax

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NICIO CATEGORIE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri