News

EXCLUSIV. Roșia Montană, între promisiuni și dezinformări. De ce riscă să piardă șansa de a fi inclusă în patrimoniul UNESCO din vina Executivului

29.01.2020 | 11:09
EXCLUSIV Rosia Montana intre promisiuni si dezinformari De ce risca sa piarda sansa de a fi inclusa in patrimoniul UNESCO din vina Executivului
ADVERTISEMENT

În multitudinea de evenimente care au ținut prima pagină în ultimele zile s-a pierdut faptul că, peste două zile, se încheie termenul limită la care România poate trimite scrisoarea prin care solicită ca Roşia Montană să intre în patrimoniul UNESCO.

Ludovic Orban, acuzat de dezinformare

Premierul Ludovic Orban a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că nu ar fi nicio problemă dacă termenul de înscriere ar fi depășit.

ADVERTISEMENT

„Decizia noastră este foarte clară: noi vrem înscrierea Roşiei Montana, a sitului în patrimoniul UNESCO. Nu expiră pe 1 februarie (termenul de înscriere – n.r.), să nu credeţi să se opreşte procedura, ci se întârzie un pic procedura de înscriere”, a spus Ludovic Orban.

Cu toate acestea, FANATIK a stat de vorbă cu președintele Asociației Evoluție în Instituție, Cristian Mihai Dide, asociația care a cerut cu insistență ca România să trimită acea scrisoare la UNESCO. Acesta ne-a declarat că premierul dezinformează populația, iar termenul stabilit de UNESCO este unul obligatoriu.

ADVERTISEMENT

“Acest lucru este o dezinformare. Bineînțeles că termenul de 1 februarie este imperativ, este obligatoriu ca până la 1 februarie să se trimită acea scrisoare de intenție.

Anul viitor, la 1 februarie va expira expertiza făcută de UNESCO, iar noi va trebui din nou să o luăm de la capăt cu expertiza încă trei ani”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Cristian Mihai Dide, președintele Asociației Evoluție în Instituție.

ADVERTISEMENT

Roșia Montană, prinsă între promisiuni și dezamăgiri

Cazul Roșia Montană a fost adus în discuție la începutul acestei săptămâni și de ministrul Culturii. Bogdan Gheorghiu a transmis luni că trebuie făcută o distincție între conservarea și restaurarea patrimoniului istoric și stadiul în care se află dosarul pentru includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.

Astfel, ministrul spune că patrimoniul este deja clasat și protejat de legislația din România, iar piedica principală ar fi faptul că zona nu are un plan urbanistic general.

ADVERTISEMENT

„Este necesar să facem distincţia între conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului istoric de la Roşia Montană, pe de o parte, şi stadiul în care se află dosarul pentru includerea în patrimoniul UNESCO, pe de altă parte, întrucât sunt două lucruri total diferite.

Patrimoniul este deja clasat şi protejat de legea românească, iar principala piedică în calea restaurării complete a zonei nu are legătură cu procedura pentru includerea în patrimoniul UNESCO, ci cu faptul că în regiune nu există un PUG”, se arată într-un comincat de presă din partea ministerului Culturii.

Cu toate acestea, președintele Asociației Evoluție în Instituție ne-a mărturisit că situația de la Roșia Montană este una dezastruasă din cauza lipsei de implicare din partea autorităților, clădirile de patrimoniu se degradează pe zi ce trece, iar turiștii nu sunt atrași  în niciun fel.

“Eu sunt voluntar de 3 ani de zile în programul Adoptă o Casă al Asociațiai ARA. Stau cam trei luni pe an la Roșia Montană și ne ocupăm de restaurarea patrimoniului. Vreau să vă spun că situația de la Roșia Montană este dezastruasă.

În fiecare an mai cade câte o clădire de patrimoniu, nimeni nu face nimic acolo. Ba, mai mult, dacă vin turiști nu au facilități nici măcar pentru alimentație publică, cu excepția magazinelor mixte nu există un loc unde poți servi masa acolo.”

Autoritățile de la Roșia Montană așteaptă să vină cineva să le “scape” de aur

Cristian Mihai Dide a mai declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, și faptul că autoritățile locale nu vor să modifice planul urbanistic în speranța că zona se va întoarce la exploatarea aurului.

“Să nu mai vorbim despre planul urbanistic general, acolo nu s-a întâmplat nimic. Cu siguranță nici înscrierea în UNESCO nu are rezolva aceste probleme; tot statul român trebuie să le rezolve, dar înscrierea în UNESCO ar forța, oarecum, mâna statului pentru a se implica mai mult…

Administrația locală din Roșia Montană trebuie forțată să schimbe Planul Urbanistic General pentru că, în momentul de față, este mono-industrial și acolo nu se poate construi nici măcar o unitate de cazare.

Încă se așteaptă decizia de la Washigton și toată lumea crede că se va reîntoare la exploatare, dar lucrul acesta, cel puțin în comuna Roșia Montană, nu va fi posibil, chiar dacă se va finaliza cu o condamnare a României la Curtea de la Washington”, ne-a mai spus președintele Asociației Evoluție în Instituție..

Reprezentantul asociației declară că este dezamăgit de acțiunile Executivului, mai ales că în planul de guvernare au fost promise măsuri clare, care să-i ajute pe cei de la Roșia Montană.

“Dacă ei au promis în programul de guvernare că vor introduce Roșia Montană în progamul UNESCO, iar acum refuză să mai facă lucrul acesta, ce încredere să mai am într-un ministru care a promis un lucru și nu-l face, iar acum îmi promite alt lucru, că se va implica în pregătirea planului urbanistic general dar, din nou, fără niciun fel de dovadă?

Acum, dacă ați merge în Roșia Montană ați vedea că situația este foarte tristă, este o comunitate depopulată, care are nevie de foarte mult sprijin. Oamenii de acolo sunt foarte triști pentru că, de exemplu, acum nu există niciun turist acolo pentru că nu ar avea ce să facă.”

Între timp, Guvernul mai are la dispoziție două zile pentru a pregăti și trimite dosarul celor de la UNESCO pentru a le cere să introducă Roșia Montană în patrimoniul mondial.

În caz contrar, Asociația Evoluție în Instituție plănuiește să organizeze o serie de proteste în semn de nemulțumire față de modul în care guvernul condus de Ludovic Orban a decis să procedeze în cazul zonei de la Roșia Montană.

 

ADVERTISEMENT