Rovana Plumb, prima reacție după refuzul din Comisia JURI: “E o decizie profund incorectă”. Acuzații pentru Dacian Cioloș

Bogdan Solomon   
în HotNews
30/09/2019, 16:57
Rovana Plumb, prima reacție după refuzul din Comisia JURI: “E o decizie profund incorectă”. Acuzații pentru Dacian Cioloș
Rovana Plumb dă vina pe Dacian Cioloș pentru refuzul din Comisia JURI. Sursa foto: dcnews.ro

Rovana Plumb reacționează după ce i-a fost blocată numirea în funcția de comisar european la Trasporturi, pe motiv că au apărut unele neclarități în ceea ce privește declarația sa de avere. Într-un mesaj transmis luni, 30 septembrie, fostul ministru al Partidului Social Democrat cataloghează decizia Comisiei JURI drept una „profund incorectă” și susține că la baza acesteia au stat rațiuni „eminamente politice”.

Rovana Plumb, atac dur la Klaus Iohannis și Dacian Cioloș

Totodată, Rovana Plumb îi acuză pe mebrii Comisiei că au încercat prin orice mijloace să împiedice candidatura României, pe fondul imaginii nu tocmai bune pe care o are țara noastră pe plan extern. De altfel, fostul ministru anunță că-i va prezenta întreaga situație Președintelui Parlamentului European.

În plus, aceasta susține că o contribuție importantă la decizia de a bloca numirea sa în funcția de comisar european l-a avut fostul premier Dacian Cioloș, care, alături de președintele Klaus Iohannis, s-a opus vehement, solicitând noi runde de consultări.

Rovana Plumb sare la atac. Sursa foto: aktual24.ro
Rovana Plumb sare la atac. Sursa foto: aktual24.ro

Mesajul Rovanei Plumb după refuzul din Comisia JURI

Decizia de astăzi a Comisiei JURI este una profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European și eminamente politică. Este incorectă pentru că potențialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate.

Comisia a fost informată cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine către Președinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecărui grup politic din Comisia JURI și tuturor membrilor acestei Comisii.

Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acțiune proactivă. Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, așa cum îi cerea Regulamentul și chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esență, o finanțare în acord cu legislația electorală din România.

Decizia Comisiei JURI se situează și în afara Regulamentului de Procedură deoarece conform articolului 2, paragraf c), Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarități. Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunțe la bunurile sau acțiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluții financiare pentru a stinge un posibil conflict – așa cum a procedat în cazul altor comisari desemnați de către guvernele lor din Austria și Spania. În ultimă instanță, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre acești pași nu a fost respectat.

În aceste condiții, este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică. Majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze și să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere și să ofere soluții, așa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României. Le voi prezenta această situație Președintelui Parlamentului European și Președintei desemnate a Comisiei Europene.

Trebuie spus că atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziția din România, în frunte cu Președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european. De asemenea, trebuie menționat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României. Președinta Comisiei JURI, membră a Grupului Renew Europe, s-a conformat pur și simplu unei linii politice ostile candidaturii românești pentru funcția de comisar european.

De asemenea, un rol important l-a avut și europarlamentarul Siegfried Mureșan căruia i s-a propus, ca și altora, funcția de comisar european, în cazul respingerii candidaturii mele. Din păcate, se dovedește, din nou, că forțele politice de dreapta acționează chiar și împotriva României pentru a-și satisface interesele politice și electorale”, este mesajul transmis de Rovana Plumb.

Închide ×