Roxana Mînzatu, comisarul european desemnat de România, va fi audiată la data de 12 noiembrie în Parlamentul European, în cadrul procedurilor de confirmare în funcție, după cum s-a stabilit, joi, la Conferința Președinților din PE.
Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) a Parlamentului European a finalizat, luni, proiectul său de întrebări pentru Roxana Mînzatu, numită de Ursula von der Leyen în funcția de viitor vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, cu portofoliul „Oameni, competențe și pregătire”.
Audierea Roxanei Mînzatu va începe marți, 12 noiembrie, la ora 14.30, ora locală, și va dura trei ore, scrie Agerpres. Eurodeputați din două comisii, Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) și Comisia pentru cultură și educație (CULT), vor participa la audierea Roxanei Mînzatu.
Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (FEMM) și Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) vor avea statut de invitați – vor avea statut de invitați la audierea Roxanei Minzatu, ceea ce le dă dreptul însă să-i adreseze acesteia o întrebare scrisă.
„Sunt foarte încântată să îi încredințez Roxanei Mînzatu rolul de vicepreședinte executiv pentru oameni, competențe și pregătire. Ea va fi responsabilă pentru competențe, educație și cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale. Aceste domenii fac parte din demografie. În special, Roxana va fi responsabilă de Uniunea competențelor și de setul european de drepturi sociale. Ea se va concentra asupra domeniilor care sunt esențiale pentru unificarea societății noastre”, declara președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, luna trecută.
Audierile comisarilor vor avea loc între 4 și 12 noiembrie. După consultarea președinților comisiilor, președintele Parlamentului și președinții grupurilor politice au adoptat calendarul detaliat al audierilor comisarilor desemnați, comisiile în cadrul cărora aceștia vor fi audiați și intervalul orar.
De asemenea, au fost adoptate întrebările scrise pregătite de diferitele comisii parlamentare, la care comisarii desemnați vor trebui să răspundă până la 22 octombrie 2024 cel târziu.