Eurodeputata social democrată Roxana Mînzatu a fost desemnată marți de Ursula von der Leyen comisar european, vicepreședinte executiv al noii Comisii Europene pentru portofoliul social, care include competențe și forța de muncă a UE.
Proaspătul comisar a vorbit despre importanța portofoliului care i-a fost încredințat, precizând că politicile pe care le va gestiona în cadrul noului colegiu de comisari au alocate 20% din bugetul multianual al UE.
„Am lucrat în zona finanțărilor europene și în zona politicii de coeziune. Portofoliul social, pentru că vorbim de Europa socială, cea pe care va trebui să o păstoresc în tot acest demers pentru competitivitatea Europei, portofoliul social include gestionarea a 20% din bugetul multianual al UE.
Ne uităm în primul rând la Fondul social european Plus (FSE+), care are 143 de miliarde de euro, anvelopă la nivel european. În România, avem exemple concrete de intervenții deja realizate, voucherele Sprijin pentru România de 250 de lei, cardurile pentru energie, programul Star-Up Nation, intervenție pe zona analizelor medicale gratuite, pe screening-uri ș.a.m.d.
Fondul social pentru climă – un instrument de finanțare nou la programarea căruia se lucrează pentru a sprijini persoanele vulnerabile în tot ceea ce înseamnă tranziția către o economie verde, către o energie verde. Vom începe să le implementăm undeva din 2026. Aici avem o alocare de 65 de miliarde de euro, la care se adaugă și contribuțiile statelor membre.
De asemenea, în portofoliul meu va intra și programul atât de cunoscut, emblematic la nivel european, Erasmus, care are și el o alocare de 26 de miliarde de euro. Mai sunt și mici alte instrumente de finanțare”, a declarat Roxana Mînzatu la Digi24.
Eurodeputata a precizat că nu a avut timp să vadă toate reacțiile legate de portofoliul alocat României deoarece se află la Strasbourg unde a avut și activități în plen și discuții cu mass-media.
„Suntem importanți, atât noi, românii, în această construcție europeană, dar și portofoliul social. Nu se poate vorbi de relansarea competitivității economice fără a investi în lucrători, în calitatea activităților, dar și în relațiile de muncă și climatul la locul de muncă.
Nu se poate vorbi de competitivitate, dacă nu ai o protecție socială adecvată, nu se poate vorbi de competitivitate dacă nu te uiți la competențele necesare pentru piața muncii, care este într-o mare dinamică, și dacă nu reușim să acoperim deficitul de forță de muncă, să atragem talente, să lucrăm mai mult pe zona de tineri, unde avem un șomaj atât de ridicat.
Tinerii ar putea fi integrați pe piața muncii pentru a acoperi o parte din deficit. Sunt toate competențe esențiale.
Pentru care Europă ne luptăm? Care Europă vrem să fie mai competitivă? Cea a oamenilor! Pentru această realitate lucrăm împreună în Colegiu.
România este parte importantă în acest Colegiu și prin poziția de vicepreședinte. Este un succes pe care ar trebui să-l celebrăm și un efort pe care Guvernul l-a făcut, premierul Ciolacu, toți cei care au activat în mediul european.
Era timpul ca România să aibă o astfel de influență. Niciun comisar nu va putea activa fără componenta socială”, a mai declarat Roxana Mînzatu.