Legiuitorii din Parlamentul European au pus la grea încercare cei 26 de comisari nominalizați de Ursula von der Leyen timp de aproape 80 de ore, dar calvarul nu a dus încă la un acord cu privire la viitoarea Comisie Europeană, care ar trebui să-și înceapă activitatea la 1 decembrie, scrie POLITICO.
Deși eurodeputații au aprobat 19 dintre cei 26 de comisari propuși de von der Leyen, aceștia au refuzat, de asemenea, să ia o decizie cu privire la Olivér Várhelyi din Ungaria și la cei șase vicepreședinți executivi (Kaja Kallas, Raffaele Fitto, Roxana Mînzatu, Stéphane Séjourné, Teresa Ribera și Henna Virkkunen).
Ședința convocată a doua zi de președinta Comisiei Europene, la care au participat șefii unora dintre grupurile principale ale Parlamentului, inclusiv Manfred Weber din Partidul Popular European al lui von der Leyen, Iratxe García din partea socialiștilor și Valérie Hayer din partea Renew, nu a avut niciun rezultat.
Publicația citată mai precizează că este puțin probabil ca un acord să se materializeze înainte de miercuri, 20 noiembrie.
Grupul PPE, care a impus o condiție prealabilă pentru aprobarea Teresei Ribera, a insistat că nu va exista niciun acord până când vicepremierul spaniol nu se va prezenta în fața parlamentului țării sale pentru a răspunde întrebărilor privind rolul său în calitate de ministru al tranziției ecologice în timpul recentelor inundații mortale din Valencia. În acea zi, șefii tuturor grupurilor politice se vor reuni din nou pentru o ședință obișnuită cu ușile închise.
Există două modalități prin care comisarii rămași ar putea trece, mai explică POLITICO. Fie – așa cum a fost cazul pentru majoritatea comisarilor până în prezent – grupurile vor trebui să obțină o majoritate de două treimi în fiecare dintre comisiile care i-au evaluat pe comisari în perioada 4-12 noiembrie.
Sau – dacă discuțiile privind un acord global nu ajung nicăieri – cei șapte comisari s-ar putea confrunta cu voturi secrete riscante, în cadrul cărora ar avea nevoie de o majoritate simplă a deputaților europeni.
A doua opțiune pare din ce în ce mai probabilă, deoarece socialiștii și democrații au afirmat clar că nu îi vor sprijini pe Fitto și Várhelyi, eliminând aparent posibilitatea unei abordări la pachet.
Chiar dacă toate cele șapte trec cu întârziere de audieri, mai există încă un obstacol final înainte ca să poată începe activitatea noii Comisii Europene: Parlamentul a programat un vot pe 27 noiembrie asupra întregului pachet de 27 de comisari, cunoscut sub numele de Colegiu, care va avea loc în cadrul unei sesiuni plenare la Strasbourg.
În cazul în care majoritatea deputaților aprobă Comisia, noua echipă a lui von der Leyen își va putea începe activitatea la 1 decembrie, conform planului. În caz contrar, Comisia are în vedere o dată de începere în 2025.