News

Rovana Plumb a anunțat scăderea ratelor la credite cu 18%. Ce înseamnă asta

01.05.2019 | 14:44
Rovana Plumb a anuntat scaderea ratelor la credite cu 18 Ce inseamna asta

Candidatul PSD la europarlamentare, Rovana Plumb, vine cu o veste importantă înainte de campania oficială. Fostul ministru al Fondurilor Europene anunță scăderea ratelor la credite cu 18%, însă există anumite condiții. Vestea dată de Plumb are deja ecouri, iar românii ar putea beneficia de rate mai mici pe viitor.

Rovana Plumb, propunere pentru românii cu credite înainte de campania electorală oficială

Ca orice propunere bună, are și aceasta chichițele ei. Anunțul Rovanei Plumb se referă doar la refinanțări ori la noile credite în lei, nu și la cele existente deja. ”Ratele la creditele românilor vor scădea cu până la 18%, în funcție de tipul de împrumut contractat. Astăzi va intra în vigoare noul indice de referință al dobânzii la credite.

Acesta va înlocui ROBOR și care va conduce la o scădere a ratelor românilor”, a scris Rovana Plumb pe Facebook.  De mâine va intra în vigoare noul indice după care se vor calcula ratele românilor. Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care înlocuiește ROBOR-ul. Pentru creditele în derulare rata se va calcula tot după indicele ROBOR.

Rovana Plumb anunță efectele OUG pe ROBOR

OUG pe ROBOR se aplică de mâine, 2 mai

Unul dintre susținătorii noului ROBOR este Daniel Zamfir, parlamentar ALDE. Acesta a mers mai departe decât propunerea inițială și cere aplicarea schimbărilor și la creditele deja contractate. „Noi, ALDE, vom depune un amendament – legea (de aprobare a Ordonanţei 19/2019 care modifică OUG 114/2018 n.r.) a venit în Parlament.

Marţi se discută la comisia economică şi am stabilit să depunem un amendament prin care acest indice să se aplice şi creditelor în derulare. Este un lucru firesc, ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de la bun început. E nedrept ca oamenii care au semnat credite în lei anii trecuţi să plătească rata raportată la acest indice care nu are nicio legătură cu realitatea”, a declarat Zamfir, potrivit economica.net.