News

Rudel Obreja află miercuri dacă scapă de închisoare. Are cancer, dar nu poate fi eliberat fără hârtie de la INML

Rudel Obreja, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, află miercuri dacă va fi eliberat din închisoare. Fostul șef al Federației Române de Box suferă de cancer.
18.07.2022 | 15:48
Rudel Obreja afla miercuri daca scapa de inchisoare Are cancer dar nu poate fi eliberat fara hartie de la INML
Rudel Obreja cere întreruperea condamnării din dosarul Gala Bute, pentru a se putea trata de cancer / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Situația lui Rudel Obreja, bolnav de cancer cu multiple metastaze, pune din nou la încercare sistemul românesc de justiție. În timp ce instanțele străine refuză să trimită fugarii în țară din cauza problemelor din justiție și a condițiilor din penitenciare, judecătorii români trebuie să decidă acum dacă Rudel Obreja poate fi lăsat în libertate, să lupte pentru propria viață.

Rudel Obreja a aflat că are cancer la sfârșitul lunii iunie

Rudel Obreja este citat miercuri, 20 iulie, la Tribunalul Ilfov, unde se va judeca cererea fostului președinte al Federaței Române de Box de întrerupere a executării pedepsei pe motive medicale.

ADVERTISEMENT

Obreja a înaintat această cerere prin avocat, în dimineața zilei de 7 iulie, la două săptămâni după ce a fost scos din penitenciar și trimis la Spitalul Floreasca pentru o ecografie, după ce acesta s-a plâns de dureri crunte în zona abdominală și la spate. Medicii au decis să-l interneze și să-l supună și altor teste.

Pe 27 iunie, lui Rudel Obreja i s-a pus primul diagnostic de cancer, după un examen CT. Diagnosticul a fost confirmat prin analize ulterioare.

ADVERTISEMENT

Judecătorii au cerut, de urgență, raportul de la Medicină Legală

Tribunalul Ilfov a luat în discuție cererea lui Obreja în aceeași zi în care fusese depusă. În după-amiaza zilei de 7 iulie, judecătorii au analizat documentele medicale depuse de Rudel Obreja și au solicitat, conform legii, un raport medico-legal din partea Institutului de Medicină Legală ”Mina Minovici” din București, prin care ”să se facă constatări cu privire la starea de sănătate a condamnatului Rudel Obreja”.

Instanța a mai cerut INML să stabilească dacă Obreja are nevoie de tratament medical și dacă acesta se poate realiza în rețeaua medicală a Administrației Naționale a Penitenciarelor, sau într-un spital public, sub pază.

ADVERTISEMENT

De asemenea, INML trebuie să decidă dacă boala de care suferă Obreja face imposibilă executarea pedepsei. Practic, mingea este în terenul Institutului de Medicină Legală, care poate recomanda (sau nu) eliberarea lui Rudel Obreja.

INML a avut la dispoziție 3 săptămâni pentru a-l examina pe Obreja și pentru a redacta expertiza medico-legală, care poate fi întocmită doar după o întrunire a comisiei de specialitate. Rezultatul raportului ar trebui să ajungă la instanța de judecată până în dimineața zilei de 20 iulie, în mod contrar judecătorii ar fi nevoiți să amâne luarea unei decizii, acest lucru putând avea consecințe nefaste pentru Rudel Obreja.

ADVERTISEMENT

Penitenciarul Rahova și judecătorul delegat au contestat executarea în cazul lui Obreja

O altă șansă pentru Rudel Obreja ar putea fi pe 2 august, atunci când Curtea de Apel București va rejudeca o contestație la executare a lui Rudel Obreja. Interesant este că procesul pe fond a fost început de Penitenciarul Rahova, în aprilie 2021, însă cererea a fost respinsă. Ulterior, Obreja a fost transferat la Penitenciarul Jilava.

De asemenea, pe 16 iunie, judecătorul delegat cu executarea din cadrul Departamentului de executări penale a formulat și el o contestație la executare pe numele lui Rudel Obreja. Și această acțiune a fost respinsă de Tribunalul București.

Rudel Obreja, păzit de gardieni în salon

Într-un mesaj postat duminică pe rețelele de socializare, Rudel Obreja a confirmat că are cancer cu metastaze și că este internat în spital. El a dezvăluit că este aproape permanent legat la perfuzii care să-i atenueze durerile și că este păzit 24 de ore pe zi de gardieni, care stau cu el în salon.

Obreja spune că nu poate vorbi la telefon cu familia și că rudele îl pot vizita de doar 5 ori pe lună, ca în cazul oricărui alt deținut. El a cerut să aibă dreptul de a putea începe un tratament, inclusiv în străinătate.

De asemenea, Obreja a arătat că a avut parte de două condamnări ilegale, dar că nu s-a sustras niciodată de la executarea lor și că n-o va face nici de acum înainte.

ADVERTISEMENT