News

Rudel Obreja trebuie să se întoarcă în închisoare, pentru că justiția i-a dat trei luni să se vindece de cancer. Ce decizie a luat fostul sportiv

Doar trei luni a avut la dispoziție Rudel Obreja pentru a se trata de cancer în libertate. Perioada ”de grație” se încheie în octombrie.
23.09.2022 | 15:15
Rudel Obreja trebuie sa se intoarca in inchisoare pentru ca justitia ia dat trei luni sa se vindece de cancer Ce decizie a luat fostul sportiv
Rudel Obreja a ajuns de nerecunoscut după doar 4 luni petrecute în spatele gratiilor, în acest an / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Marin Raica, Inquam Photos / Rudel Obreja Facebook
ADVERTISEMENT

Fostul șef al Federației Române de Box, Rudel Obreja, este obligat să meargă din nou la tribunal pentru a-și prelungi perioada de suspendare a executării pedepsei de 5 ani de închisoare, în dosarul Gala Bute. Obreja suferă de cancer pancreatic cu multiple metastaze.

Rudel Obreja a depus cerere de prelungire a întreruperii pedepsei

Pe 21 octombrie 2022, Rudel Obreja ar trebui să se întoarcă la penitenciar, pentru că cele trei luni pe care judecătorii de la Tribunalul Ilfov i le-a acordat pentru a-și rezolva problemele de sănătate au expirat.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, Rudel Obreja este nevoit să meargă din nou la tribunal pentru a solicita prelungirea perioadei în care poate rămâne în libertate pentru a se putea trata.

Luni, 19 septembrie, Rudel Obreja a depus la Tribunalul Ilfov o cerere de prelungire a întreruperii executării pedepsei, iar instanța a stabilit ca prim termen pentru a analiza situația fostului sportiv pe 5 octombrie 2022. În cazul puțin probabil în care judecătorii vor respinge solicitarea lui Obreja, acesta va fi obligat să se întoarcă în spatele gratiilor.

ADVERTISEMENT

Dacă cererea de prelungire va fi acceptată, Obreja va trebui să se prezinte la perioade regulate în instanță, indiferent de starea lui de sănătate, pentru a solicita o nouă prelungire.

Obreja a slăbit 20 de kilograme în închisoare

Rudel Obreja a descoperit că suferă de cancer în timp ce se afla în penitenciar, pe data de 22 iunie 2022, atunci când i s-a efectuat o analiză CT. Medicii l-au anunțat pe fostul președinte al federației de box că boala de care suferă se află într-un stadiu avansat și că are nevoie de tratament urgent.

ADVERTISEMENT

În cele 4 luni de detenție, Obreja a pierdut în jur de 20 de kilograme, din care 4 kilograme într-o singură săptămână, în luna iulie.

”Arată că petentul a pierdut în greutate 20 de kg aşa cum este specificat în raportul de expertiză medico-legală, rectificând astfel ceea ce a susţinut la termenul anterior, când a menţionat că a pierdut 16 kg, apreciind că pierderea în greutate atât de dramatică se întâmplă pentru că organismul petentului nu mai poate să asimileze substanțele nutritive din mâncare, dar şi faptului că, în spital, alimentele primite nu sunt în concordanţă cu dieta pe care petentul trebuie să o respecte”, au arătat avocații lui Obreja în cererea de înterupere a executării pedepsei.

ADVERTISEMENT

Fostul boxer, ”tratat” cu morfină pentru a putea suporta durerea

Aceștia spun că Rudel Obreja a avut dureri ”peste media de suportabilitate” și că în timpul detenției i s-au administrat chiar și trei doze de morfină pe zi. În plus, bărbatul a suferit de insomnie și nu putea adormi decât dacă lua medicamente. Psihiatrul din închisoare a scris în raportul medical că Obreja ”are nevoie de medierea zilnică a familiei”, potrivit informațiilor obținute de FANATIK.

Rudel Obreja a început chimioterapia, iar efectele acestui tratament sunt ”imposibil de gestionat în interiorul penitenciarului”, se mai arată în raport.

Medicii de la INML spun că în timpul chimioterapiei sunt afectați plămânii și tiroida, iar riscul de infecție este ridicat. Aceștia au recomandat ca Obreja să aibă acces la un psihoterapeut și un nutriționist.

INML a recomandat ca Rudel Obreja să fie tratat în libertate

”Se mai arată că, prin prisma afecţiunii grave, oncologice, cu impact asupra fondului imunitar şi a comorbidităţilor pe care le prezintă petentul; se creează permanent premisele unor decompensări ale echilibrului biologic, tratabile numai în mediul spitalicesc, încât, este oportun ca îngrijirile medicale să nu fie realizate în stare de detenţie”, se arată în raportul de medicină legală consultat de FANATIK.

Rudel Obreja trebuie să execute cinci ani de închisoare în același dosar în care a fost condamnată și Elena Udrea. În afară de cele patru luni petrecute în spatele gratiilor în acest an, el a mai executat 7 luni și în 2018, înainte ca dosarul să fie trimis spre rejudecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

ADVERTISEMENT