Life

Rugăciune pentru Duminica Tomii. Te ferește de toate necazurile și aduce vindecarea

09.05.2021 | 12:27
Rugaciune pentru Duminica Tomii Te fereste de toate necazurile si aduce vindecarea
Rugăciune pentru Duminica Tomii. Te ferește de toate necazurile și aduce vindecarea. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce rugăciune trebuie să rostești în Duminica Tomii, ca să te ferească de toate relele și să-ți aducă liniște și fericire. dar și vindecare și credință. Astăzi, în prima duminică de după Învierea Domnului, este o zi foarte importantă pentru credincioși. 

Duminica Tomii reprezintă momentul în care Iisus se arată Apostolilor, printre care și Toma, care nu credea în învierea Domnului. Totodată, această zi încheie și Săptămâna Luminată și vine cu o serie de tradiții care trebuie respectate.

ADVERTISEMENT

Credincioșii trebuie să spună o rugăciune în această zi specială, în afară de respectarea altor tradiții și obiceiuri caracteristice. Citește în continuare și află ce rugăciune trebuie să rostești în Duminica Tomii.

Rugăciune pentru Duminica Tomii. Te ferește de toate necazurile și aduce vindecarea

Astăzi, 9 mai 2021, calendarul creștin ortodox este marcat de o sărbătoare importantă, Duminica Tomii. Creștinii trebuie să spună o anumită rugăciune în această zi, ca să fie feriți de necazuri și să se bucure de liniște și fericire în viața lor.

ADVERTISEMENT

Este necesar ca toți credincioșii să rostească această rugăciune în Duminica Tomii, ca să aducă vindecarea și credința în lume, și care te apără de toate relele. Iată care este rugăciunea zilei de astăzi.

„Apostole Sfinte Toma, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Spune rugăciunea din Duminica Tomii – Pe Fiul lui Dumnezeu Cel fără de început, Dumnezeu Cuvântul, Cel Ce S-a arătat pe pământ cu Chipul precum sun¬tem noi, pe Care L-ai văzut, mărite, ale Cărui mâini şi coas¬ta cu palma le-ai pipăit, roa¬gă-L să mântuiască pe robii săi. 

Ştiutorul celor ascunse şi Cel Ce cercetează rărunchii şi ispiteşte inimile, Dumnezeul meu, Iisus, pe tine, Sfinte Apostole Toma Preafericite, te-a primit slujitor Dumnezeieştii Sale arătări şi mărturisitor şi Dumnezeiesc Apostol.

Râu de ape Tainice te-ai ară¬tat, Apostole Toma, care adăpi faţa pământului şi adunarea Bisericii, cu curgerile cunoştinţei de Dumnezeu; şi cu repejunea Duhului ai gonit înşelăciunea mulţimii zeilor.

Pierzătoare fiind a morţii şi a stricăciunii, pe Hristos, Izvorul Nestricăciunii, ai născut, de Dumnezeu Născătoare, Prealăudată, pe Cel Ce a împodobit cu harul nemuririi firea omenească, Ceea ce eşti cu totul fără prihană.

Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împără-tesei Maici; şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă. Amin.”, este rugăciunea din Duminica Tomii, potrivit respectsiprietenie.ro.

Semnificația zilei de astăzi. Cum se mai numește Duminica Tomii

Duminica Tomii mai poartă și denumirea de  Paștele Morților sau al Blajinilor, fiind și prima zi de după Învierea Domnului când are loc pomenirea morților. Blajinii sunt oameni pașnici, incapabili să le facă rău altora, care s-ar afla la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului.

ADVERTISEMENT

Oamenii îi înștiințează pe aceștia de venirea Paștelui prin aruncarea cojilor de ouă roșii în ape curgătoare, care ajung la ei într-o săptămână. De aceea, Blajinii sărbătoresc Paștele cu o săptămână mai târziu, potrivit realitatea.net.

În afară de această rugăciune din Duminica Tomii, mai sunt și alte tradiții și obiceiuri de care credincioșii trebuie să țină cont.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci în Duminica Tomii

Se spune că nu trebuie să faci treburi în casă sau la câmp. Nu se spală, nu se coase și nu se face curat în Duminica Tomii, potrivit sursei citate mai sus.

În același timp, nu este bine să te cerți astăzi și nici să-i vorbești de rău pe cei care au trecut în neființă. Sunt cinstiți morții, iar tradițiile variază în funcție de fiecare zonă din România.

În Banat, femeile obișnuiesc să pună diverse pachete cu pomeni pe apele curgătoare, iar copiii împletesc coșuri din nuiele, în care stau așezate ouă roșii. Acest obicei se practică și în timpul slujbei religioase, sfințind ouăle și colacii aduse de credincioși la biserică.

După aceea, se caută o apă curgătoare, pentru ca acestea să fie purtate sufletele morților. Ofrandele aduse îi eliberează pe cei decedați de unele păcate, ca să poată umbla prin locurile în care doresc.

ADVERTISEMENT