News

Rugăciunea care se citește în a doua zi de Paște. Tradiţii, obiceiuri, superstiţii din Lunea Albă

19.04.2020 | 20:00
Rugaciunea care se citeste in a doua zi de Paste Traditii obiceiuri superstitii din Lunea Alba
Rugăciunea care se citește în a doua zi de Paște. Sursa foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Încheierea Postului Paștelui și Învierea lui Isus Hristos nu înseamnă că perioada de reculegere și credință este și ea la final. Credincioșii se roagă și în Săptămâna Luminată care are loc după Sfintele Sărbători, iar în a doua zi de Paște închină o rugă pentru a mulțumi celui de Sus pentru iertarea păcateleor.

Rugăciunea care se rostește în a doua zi de Paște, luni, 20 aprilie

Luni, pe 20 aprilie, creștinii sărbătoresc a doua zi de Paște și totodată prima zi din Săptămâna Luminată, zi cunoscută ca și Lunea Albă. Ca totul să meargă bine în continuare această zi este specială tocmai datorită rugăciunii pe care credincioșii o înalță către Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

„Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia (N), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit.

Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga. Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta.

ADVERTISEMENT

Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Tradiții și obiceiuri care se păstrează în a doua zi de Paște

Ca orice sărbătoare mare Paștele are și el tradițiile și obiceiurile sale și nu doar în prima zi, ci și ziua următoare. Așa se face că în multe zone din țara noastră credincioșii păstrează cu sfințenie câteva obiceiuri pentru a le merge bine tot anul sau pentru a avea sănătate.

ADVERTISEMENT

Lunea Albă, așa cum mai este cunoscută a doua zi de Paște, este prima zi în care sufletele reținute în prinsoarea Iadului începând de la Adam și Eva și până la venirea Mântuitorului pot merge în Rai pentru că porțile lui sunt deschise până la Duminica Tomei.

  1. Având în vedere că a doua zi de Paște are loc în Săptămâna Luminată se spune că persoanele care mor în această zi nu mai trec prin Judecata de Apoi pentru că porțile iertării și ale Raiului sunt deschise
  2. O tradiție veche ne amintește că în această zi este bine să „udăm” casa cu agheasmă
  3. Tot în a doua zi de Paște este bine să le dăm rudelor de băut, iar finii trebuie să le facă nașilor daruri. Aceștia vor oferi colaci, un covor țesut în casă, dar și un ulcior
  4. În Lunea Luminată băieții merg la fete cu stropitul și cu văluritul pentru ca ele să fie frumoase și să fie curtate de flăcăi tot anul
  5. Tot în această zi se formează grupuri care merg pe la casele oamenilor pentru a le face urări de Paște. În fruntea fiecărui grup trebuie să stea o năframă albă atârnată pe o prăjină
  6. Preoții nu citesc în Biserică Psaltirea în această zi, precum nici în restul zilelor din Săptămâna Luminată
  7. Până în ziua de Rusalii credincioșii trebuie să facă mătănii în timpul slujbelor de la Biserică
  8. Slujbele din Biserică sunt total diferite față de cele din restul anului pentru că se cântă numai despre Învierea Mântuitorului Isus Hristos.
ADVERTISEMENT