Rugăciunea către Sfântul Ștefan face adevărate minuni. Mulți credincioși o rostesc de fiecare dată când este prăznuit acest mare sfânt, an de an, pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun.
De Sfântul Ștefan, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri, unele de care țin cont din timpuri străvechi. Există câteva recomandări, să le zicem superstiții, legate de ziua de 27 decembrie.
De exemplu, nu e bine să se facă drumeții montane la această dată și nici deplasări în zone izolate. De asemenea, de Sfântul Ștefan se împart mucenici cu nucă și pâinici în formă rotundă care se ung cu miere de albine.
Se spune că e bine să îl cinstim prin fapte bune și rugăciune pe Sfântul Ștefan, căci asta ne va aduce spor în casă și belșug. Pe 27 decembrie, pentru a ține departe lucrurile rele și pentru a ne bucura de sănătate în tot anul următor, creștinii spun o rugăciune care face minuni.
„Sfinte mare mucenice al lui Hristos Ştefane, cel ce ai preaslăvit pe Dumnezeu în trupul tău de mucenic, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinşi de ispite şi de nevoi.
Ci te roagă Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea aceasta. Și să depărteze de la noi pe tot vrăjmaşul pornit asupra noastră, pentru păcatele noastre.
Roagă-te pentru noi, sfinte al lui Dumnezeu, cu aceeaşi căldură cu care te-ai rugat pentru ucigaşii tăi! Roagă-te să depărteze de la noi tot păcatul, ispita, necredinţa, necazul, boala şi mustrarea Lui cea dreaptă. Să ne apere pe noi, poporul Său.
Ca prin rugăciunile tale fiind mântuiţi, să lăudăm nespusa bunătate a lui Dumnezeu în vecii vecilor. Amin!”, este rugăciunea către Sfântul Ștefan.
În încheiere, mai trebuie precizat că fiind o sărbătoare destul de mare, nu se spală haine și nu se face curățenie în casă. Aceste reguli sunt general valabile la sărbătorile importante din tot anul.