Rugăciunea care trebuie rostită de Sfânta Filofteia, sărbătorită pe 7 decembrie 2021, este extrem de puternică și te ferește de rele.
Sfânta Muceniță Filofteia este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Există și anumite tradiții și obiceiuri trebuie respectate de credincioși.
Pe 7 decembrie este pomenită Sfânta Muceniță Filofteia. Este una dintre cele mai importante sfinte din calendarul ortodox și, totodată, cea mai tânără.
Pentru a se feri de rele și de boli, credincioșii trebuie să rostească o rugăciune puternică în această zi.
„Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului.
Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile.
Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind.
Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee.
Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”, este rugăciunea care se rostește în ziua de 7 decembrie.
Sfânta Muceniță Filofteia a trăit la începutul secolului al XIII-lea în orașul Tarnovo din Bulgaria. Mama ei era o persoană foarte credincioasă și i-a transmis și ei iubirea pentru Dumnezeu și pentru aproape.
Filofteia a rămas orfană de mamă la o vârstă fragedă, însă a continuat să țină cont de învățăturile celei care i-a dat naștere.
Potrivit tradiției, Sfânta îi hrănea zilnic pe cei sărmani, iar tatăl ei rămânea fără hrană. După ce află de gesturile ei de la cea de-a doua soție, tatăl începe să o urmărească pe Filofteia și o găsește hrănindu-i pe cei nevoiași.
Ca răzbunare, tatăl o lovește cu securea la un picior, iar rana îi provoacă moartea, la doar 12 ani. El a încercat să ridice trupul fiicei, dar nu a mai putut.
La scurt timp după ce a trecut în neființă, o aură s-a pogorât asupra trupului ei, care nu a mai putut fi mutat. După multe rugăciuni la Dumnezeu și la Sfânta Filofteia, trupul ei a putut să fie mutat.
Despre Sfânta Filofteia se spune că este ocrotitoarea României. Moaștele sale se află Mănăstirea Curtea de Argeș.
Sfânta Muceniță Filofteia este ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, dar și a fetelor care își doresc să se mărite.
În ziua în care este pomenită Sfânta Filofteia nu se folosesc obiecte ascuțite, cum ar fi furculița, cuțitul sau toporul. Pâinea nu trebuie tăiată, ci ruptă cu mâna.
În această zi nu se spală, nu se coase și nu se lucrează. Se spune că cei care muncesc în această zi atrag necazuri asupra familiei lor.