ADVERTISEMENT
News

Rugăciunea pe care e bine să o spui de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Autor: Alexa Serdan | 23.06.2020 | 16:03
Rugăciunea pe care e bine să o spui de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul
Rugăciunea pe care e bine să o spui de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sursa foto: doxologia.ro

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare importantă pentru omenire, acest sfânt fiind cinstit de credincioșii de pretutindeni în fiecare an pe data de 24 iunie, zi care mai este cunoscută în popor ca și Drăgaica sau Sânzienele.

ADVERTISEMENT

Venirea pe lume a acestui sfânt a avut loc cu șase luni înainte de cea a Mântuitorului nostru lisus Hristos. Sărbătoarea apare atestată documentar în secolele IV – V, fiind o zi foarte importantă pentru Biserica Ortodoxă. În plus, Ioan Botezătorul este amintit în calendarul ortodox de mai multe ori, având consacrate mai multe zile.

În această zi de mare sărbătoare este foarte important să mergem la slujba de la Biserică, dar mai ales să ne rugăm. Una dintre rugăciunile pe care este bine să o spui de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este puternică, în special dacă este rostită încă de la primele ore ale dimineții.

ADVERTISEMENT

Rugăciune puternică pe care să o rostește pe 24 iunie, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul este amintit în Biserica Ortodoxă de mai multe ori de-a lungul anului. Așa se face că, pe 24 iunie este sărbătorită Nașterea Sa, pe 29 august are loc Tăierea Cinstitului Său Cap, în timp ce pe 23 septembrie este amintită Zămislirea Sfântului.

Pe lângă aceste sărbători, Sfântul Ioan Botezătorul mai este cinstit și pe 7 ianuarie când este amintit Soborul Sfântului, pe 24 februarie când are loc Prima și cea de-a Doua Aflare a Capului său, dar și pe 25 mai când Biserica amintește cea de-a Treia Aflare a Capului.

ADVERTISEMENT

„O, Mergatorule înainte al Domnului și Botezătorule al lui Hristos, mari și multe sunt vredniciile date ție de la Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, după făgăduință și proorocie îngerească, te-ai și născut.

Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit. Tu, din copilărie, în pustie ai viețuit și, ca o pasare a cerului, desăvârșit neagoniseala ai iubit, cu agurida și cu miere sălbatică te-ai hrănit.

ADVERTISEMENT

Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor și al pustiilor, care în loc de podoaba hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat în pustie și calea Domnului o ai pregătit.

Tu, cu duhul și cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat și nelegiuirea lui Irod și a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu ești martorul cel preavestit al Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi.

ADVERTISEMENT

Tu pe Mântuitorul către mulțimea popoarelor L-ai mărturisit și cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, Care ridică păcatele lumii.

Tu, de către însuși Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit și după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. 

ADVERTISEMENT

Deci, pentru toate aceste vrednicii și daruri, mulțimea popoarelor creștine te socotește pe tine ca pe un mare prieten al lui Dumnezeu, care ai mare îndrăzneală către El.

De aceea și eu, smeritul și mult păcătosul, cu multa evlavie, cu durere de inimă și cu lacrimi, te rog pe tine, dumnezeiescule Ioane Proorocule, mi fii mie, păcătosului celui nemernic și cu totul neputincios, mare apărător și grabnic izbăvitor de toate ispitele și încercările acestea ale vieții de acum.

Roagă pe Preamilostivul Dumnezeu ca, cu a Sa nebiruita putere, păzească în toată vremea de primejdiile văzuților și nevăzuților vrăjmași, sprijinească cu a Sa milă la vreme de ispită și întărească cu darul Său, pentru rugăciunile Preasfintei și Preacuratei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioara Maria, ca  pot rabda până la sfârșit toate necazurile, ispitele, durerile și suferințele, ca și întristările veacului acestuia de acum.

Și așa, prin mijlocirea sfintelor și preaputernicelor tale rugăciuni, dobândesc mila lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în ceasul cel de pe urmă al sfârșitului meu. Amin!”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!