Sâmbătă, 14 septembrie, este Înălțarea Sfintei Cruci, iar rugăciunea pe care e bine să o rostești te va feri de toate relele. Este făcătoare de minuni și toți credincioșii trebuie să o spună,
Pe 14 septembrie este Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante sărbători creștine. În fiecare an, este sărbătorită la aceeași dată, conform calendarului ortodox, și este marcată cu cruce roșie.
Este o sărbătoare care are legătură cu un eveniment istoric foarte important, din secolul IV. Împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a descoperit atunci lemnul Sfintei Cruci, cea pe care a fost răstignit Iisus Hristos în Ierusalim.
Descoperirea a avut loc în anul 326, iar aceasta a dus la ridicarea Bisericii Sfântului Mormânt în Ierusalim. Sfânta Cruce a fost înălțată și venerată de către credincioși, care au recunoscut-o drept simbol al credinței lor, precum și ca instrument al mântuirii.
Crucea reprezintă un simbol al speranței și al vieții veșnice. Credincioșii învață că suferințele și necazurile din lume pot fi depășite prin puterea Lui Dumnezeu.
În ziua Înălțării Sfintei Cruci, este bine ca toți credincioșii să rostească o rugăciune importantă, care este făcătoare de minuni. Toate dorințele li se vor îndeplini.
“Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la față Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceară de față focului, așa să piară demonii de la față celor ce-L iubesc pe Dumnezeu (și se însemnează cu semnul Crucii, zicând):
Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe ține, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorat la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe ține, cinstită Crucea Să, spre izgonirea a tot vrăjmașul.
O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioara Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin.”
De Înălțarea Sfintei Cruci, e bine ca toți credincioșii să țină cont de anumite tradiții și obiceiuri. În această zi, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică și să ducă busuioc, mentă, maghiran și cimbru, despre care se crede că au puteri miraculoase.
Tot în această zi se culeg plante medicinale pentru leacuri. Creștinii fac pomeni pentru oamenii dragi care au trecut în neființă. De altfel, se spune că cerurile se deschid, iar sufletele celor decedați revin pe pământ pentru mâncare și băutură.
Credincioșii împart vase noi, umplute cu apă curată sau miere. Deasupra se pune un colac și se dau cu lumânare. Pe 14 septembrie nu se consumă usturoi, nuci, prune sau pepeni, deoarece miezul lor seamănă cu o cruce.
Credincioșii obișnuiesc să țină post în această zi atât de importantă. Totodată, fiind o sărbătoare cu cruce roșie, nu se muncește.