Sport

O aeronavă Tarom îi aduce acasă pe rugbyștii de la Știința Baia Mare

Campioana României la rugby, Știința Baia Mare, nu se poate întoarce în țară după ce a participat la un turneu în Africa de Sud. Din cauza apariției tulpinii africane de coronavirus rutele aeriene au fost blocate.
28.11.2021 | 13:30
O aeronava Tarom ii aduce acasa pe rugbystii de la Stiinta Baia Mare
ADVERTISEMENT
28-11-2021
11:23

Cursă aeriană București – Pretoria pentru aducerea acasă a sportivilor

Premierul Nicolae Ciucă a convocat duminică, de urgență o ședință de Guvern. Motivul acestui demers are legătură cu prelungirea stării de alertă în România din cauza pandemiei de Covid-19.

În plus vor fi luate în discuție măsurile care se impun după apariția noii tulpini de Covid-19, Omicron. Înaintea ședinței de Guvern, premierul s-a referit și la situația campioanei României la rugby, CSM Ştiinţa Baia Mare, blocată în Africa de Sud.

Astfel, delegația va fi evacuată cu o aeronavă trimisă în regim de urgență de la București.

Am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria și va prelua cetățenii români. În aeronavă vor mai fi alte 50 sau 55 de locuri libere și oferim această capabilitate și celorlalte țări europene care nu au reușit să își extragă cetățenii din Africa de Sud”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern, conform digisport.ro.

Jucătorii și antrenorii de la Ştiinţa Baia Mare sunt de două săptămâni în Africa de Sud, pentru turneul Toyota Challenge Cup, la Bloemfontein. Din cauza apariţiei pe continentul african a tulpinii Omicron, cursa aeriană care trebuia să repatrieze campioana României a fost anulată.

Rugbyștii de la CSM știința Baia Mare, campioana României în sportul cu balonul oval, au participat în ultimele două săptămâni la un turneu în Africa de Sud.

Însă, din cauza apariției noii tulpini africane de COVID, botezată Omnicorn, delegația maramureșenilor a fost blocată în Africa de Sud. Rutele aeriene care făceau legătura cu Uniunea Europeană au fost blocate.

ADVERTISEMENT

Autoritățile consulare caută soluții pentru repatrierea sportivilor

Rugbyștii de la CSM Știința Baia Mare au făcut o bună propagandă sportului cu balonul oval în cadrul turneului internațional Toyota Challenge.

Surpriză însă, după ultimul joc disputat în țara care a câștigat ultima ediție a Cupei Mondiale, maramureșenii au aflat că nu se mai pot întoarce acasă.

ADVERTISEMENT

Autoritățile medicale din Uniunea Europeană au suspendat zborurile către Africa de Sud din cauza evoluției accelerate a noii tulpini de COVID-19, Omnicorn, apărută pe continentul negru.

Oficialii clubului au contactat autoritățile consulare pentru a găsi o rută aeriană pe care echipa românească să se întoarcă în țară.

ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat, sâmbătă, 27 noiembrie, lista țărilor și a teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, după apariția tulpinii africane de COVID, iar între aceste țări se numără și Africa de Sud, alături de Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia și Zimbabwe.

Rugbyștii băimăreni vor intra în carantină la revenirea în țară

Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile au lansat o alertă în sudul Africii în cele șapte țări amintite, iar autoritățile din România trebuie să-și adapteze măsurile vis-a-vis de cetățenii care au călătorit în zonele respective, aici incluzându-i și pe rugbyștii de la Știința Baia Mare.

ADVERTISEMENT

”Având în vedere aceste alerte, în mod normal și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate. În momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU care aliniază România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene, care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă sau dinspre această zonă afectată.

Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinați timp de 14 zile sau în prezența unui test negativ făcut la ieșirea din carantină într-un interval de 10 zile”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Conform autorităților medicale, carantina va fi efectuată la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc, sau în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

ADVERTISEMENT