100 ani de Romania

Rugby-ul a adus prima medalie olimpică pentru România! Cum a fost cucerit bronzul la JO din 1924

10.09.2018 | 22:00
Rugbyul a adus prima medalie olimpica pentru Romania Cum a fost cucerit bronzul la JO din 1924
Rugby-ul a adus prima medalie olimpică pentru România

Rugby-ul a adus prima medalie olimpică pentru România. La 24 de ani de când Gheorghe Plagino devenea primul român care participa la Jocurile Olimpice, sportul cu balonul oval dădea primele satisfacţii pentru ţara noastră la cea mai importantă întrecere sportivă.

În 1924, Jocurile Olimpice au poposit din nou în Paris, după ediţia din 1900, care a fost dezamăgitoare. România mergea cu o delegaţie din care făceau parte 51 de sportivi, însă oficialii sportului de la Bucureşti ştiau că prima medalie va veni la această ediţie.

Rugby-ul a adus prima medalie olimpică pentru România

România a participat, la ediţia din 1924, la turneul de rugby, unde mai erau înscrise echipele Franţei şi a Statelor Unite ale Americii. În aceste condiţii, indiferent de rezultate, românii obţineau cel puţin medalia bronz. Pentru a merge la Paris, sportivii din ţara noastră au fost nevoiţi să călătorească, timp de două săptămâni, cu trenul. În plus, dezinteresul oamenilor politici a făcut ca participanţii români să-şi plătească, în anumite cazuri, drumul până în capitala Franţei.

Pe 4 mai 1924 s-a jucat primul meci al turneului de rugby de la Jocurile Olimpice de la Paris. “Stejarii” nu au avut nicio şansă şi au fost învinşi, fără drept de apel, scor 3-61. A doua partida nu a adus decât bucuria câştigării medaliei de bronz, prima din istoria participărilor României la Jocurile Olimpice. De-a lungul meciului, suporterii francezi i-au huiduit pe americani şi au ţinut cu România. Motivul? Un scandal pornit între cele două echipe, după ce francezii nu i-au lăsat pe oficialii naţionalei de peste Ocean să filmeze meciul cu România.  Selecţionata Statelor Unite ale Americii îi învingea pe români, scor 37-0. În finala pentru aur, SUA a învins Franţa, după un meci strâns, scor 17-3.

Cum i-a ajutat Gheorghe Plagino pe români la medalia din 1924

Înainte de Jocurile Olimpice de la Paris din 1924, Comitetul Internațional Olimpic dorea să scoată rugby-ul din programul olimpic, din cauza lipsei de interes. Meciurile nu atrăgeau un număr prea mare de spectatori, iar jucătorii nu-şi dădeau prea mult interesul la meciurile jucate la Jocurile Olimpice. Gheorghe Plagino s-a luptat pentru sportul cu balonul oval să nu fie eliminat şi până la urmă a avut câştig de cauză. Franţa, Statele Unite ale Americii şi România mergeau la Jocurile Olimpice de la Paris.

În 1908, la opt ani de la participarea la Jocurile Olimpice de la Paris din 1900, Gheorghe Plagino devenea al doilea român membru al Comitetului Internațional Olimpic, după George Gh. Bibescu (1899-1901) şi reuşea să ajute rugby-ul. Fostul sportiv era ales al 57-lea membru CIO la sesiunea organizată la Londra pe 1 decembrie, cu zece ani înainte de Unirea de la 1918. Între 1923 şi 1940, Gheorghe Plagino a fost vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român, în timp ce între 1933 şi 1940 a fost președinte al Uniunii Federațiilor Sportive din România – UFSR.

Rugby-ul a adus prima medalie olimpică pentru România
Rugby-ul a adus prima medalie olimpică pentru România