News

Rupe Mario Mandzukic ”blestemul” numărului 9 la Milan? Inzaghi, ultimul nume mare care a strălucit

23.01.2021 | 18:05
Rupe Mario Mandzukic blestemul numarului 9 la Milan Inzaghi ultimul nume mare care a stralucit
ADVERTISEMENT

AC Milan a surprins pe toată lumea în această iarnă, atunci când lângă veteranul Zlatan Ibrahimovic a decis să aducă un alt atacant de mare calibru, dar trecut de prima tinerețe: Mario Mandzukic. Croatul va avea misiunea să-i ajute pe rossoneri în lupta pentru titlu, dar mai întâi va trebui să rupă ”blestemul” numărului 9”.

Aproape de jumătatea sezonului, ”diavolul” milanez are un avans de trei puncte față de marea rivală din oraș, Inter, și zece față de Juventus, formația care a dominat ultimul deceniu în Serie A.

ADVERTISEMENT

La zece ani distanță de la ultimul titlu cucerit de Milan, fanii speră din nou pentru că antrenorul Stefano Pioli a construit în jurul lui Zlatan Ibrahimovic o echipă nesperat de competitivă.

Îl va lovi ”blestemul” numărului 9 la Milan și pe Mario Mandzukic

Iar pentru retur, oamenii din conducerea clubului au decis să mai aducă un jucător cu mare experiență. Este vorba de Mario Mandzukic, care a ales să evolueze cu numărul 9, număr considerat ”blestemat” la Milan deoarece de la Filippo Inzaghi niciun jucător care a purtat acest tricou nu a mai reușit să se impună.

ADVERTISEMENT

Povestea începe în 2012, atunci când legendarul Inzaghi a decis să-și pună ghetele în cui. Cele 126 de goluri pe care el le-a marcat La Milan, multe dintre ele decisive în partide importante, au însemnat o greutate în plus pentru urmașii săi, chit că erau tineri talentați sau nume consacrate.

Deși a fost un adevărat idol la Milano, Filippo Inzaghi nu crede în acest blestem și nici nu este de acord că tricoul cu numărul 9 ar fi trebuit retras odată cu el: ”Nu cred în blestem. Dacă i-ar fi dat lui Ibrahimovic acest număr, blestemul ar fi fost deja ridicat. Dă-l jucătorilor mari și dispare orice blestem”.

ADVERTISEMENT

”Nu ar fi fost corect să retragă acest tricou. Nu au făcut-o cu Van Basten și nu cred că ar fi trebuit să o facă nici cu mine”, a argumentat Inzaghi. Moștenirea tricoului lui Van Basten și a lui Inzaghi cu siguranță îl sperie pe noul său proprietar: Mario Mandzukic.

Fernando Torres, de la vis la dezamăgire

Toată această poveste cu ”blestemul” numărului 9 a început cu Alexandre Pato. Brazilianul care a strălucit câțiva ani la Milan cu numărul 7 a decis să preia numărul 9 imediat după retragerea lui Inzaghi. Ghinion total pentru brazilian care a jucat doar 7 meciuri, a marcat 2 goluri, iar la finalul sezonului a fost cedat în Brazilia, la Corinthians.

ADVERTISEMENT

Sezonul 2013-2014, numărul 9 a fost preluat de Alessando Matri, adus pentru 11 milioane de euro de la Juventus. Contestat vehement de fanii Milanului, ”fotomodelul” a reușit un singur gol în 15 meciuri și i-a predat tricoul în stagiunea următoare mult mai celebrului Fernando Torres, adus de la Chelsea.

Copilul minune al Spaniei, dori ani la rând de conducătorii Milanului, a dat un singur gol în 10 meciuri și și-a făcut rapid bagajele și a părăsit Italia. După ce i-a avut pe Marco van Basten, Jean Pierre Papin, George Weah sau Filippo Inzaghi, să-l vezi pe Mattia Destro în tricoul cu numărul 9 al Milanului a fost ca o blasfemie. Iar cifrele vorbesc de la sine: 3 goluri în 15 întâlniri și adio după doar 6 luni.

Bani mulți, goluri puține

În vara anului 2015, Milanul dădea o lovitură interesantă pe piața transferurilor și-l aducea pentru 14 milioane de euro pe Luiz Adriano de la Șahtior Donețk. Brazilianul a fost o dezamăgire cruntă reușind doar patru goluri în 26 de meciuri jucate în Serie A.

Următorul care a fost înghițit de ”balaurul” numit numărul 9 a fost Gianluca Lapadula, care după ce a fost golgheter în Serie B cu Pescara a aterizat la Milan pentru 9,5 milioane de euro în încercarea de a impresiona chiar de la debutul său târziu în Serie A. Deși a marcat opt goluri în 27 de partide din Serie A, conducătorii Milanului nu au fost mulțumiți și au încercat o nouă variantă.

În sezonul 2017-2018, tricoul a ajuns pe umerii lui Andre Silva, adus pentru 38 de milioane de euro de la FC Porto. Nici pentru portughez cifrele nu au fost impresionante, doar 10 goluri în 41 de întâlniri, dar trebuie spus că Milanul deja ajunsese o echipă fără prea mari pretenții în Serie A.

Piatek, ultimul număr 9 care a clacat la Milan

În vara lui 2018, oamenii din conducerea rossonerilor s-au orientat din nou către un nume mare și l-au adus împrumut de la rivala Juventus pe Gonzalo Higuain. 6 goluri în 15 meciuri din Serie A reprezintă o medie acceptabilă pentru situația în care era MIlan, dar după doar șase luni argentinianul pleacă din Italia și ajunge la Chelsea.

Ultimul pe această listă selectă este Krzysztof Piatek, pentru care milanezii au cheltuit 35 de milioane de euro ca să-l aducă de la Genoa, acolo unde făcuse furori. Nici această ultimă încercare nu a dat roadele așteptate, polonezul plecând după doar un an în care a înscris 16 goluri în 41 de partide jucate în toate competițiile.

Așa că Milanul s-a gândit să rupă acest blestem cu un atacant experimentat. Ajuns la 34 de ani, Mario Mandzukic vine să întărească o linie ofensivă în care strălucește Zlatan Ibrahimovic, bine secondat de Ante Rebic și Rafael Leao.

Croatul este cunoscut în Italia ca un adevărat luptător, ba chiar fostul său antrenor de la Juventus, Max Allegri, numindu-l ”Terminator”, după celebrul film cu Arnold Schwarzenegger. Allegri chiar glumea că se temea atunci când trebuie să-l schimbe pe Mandzukic, niciodată neștiind la ce să se aștepte  de la el: ”Nu este o persoană pe care vrei să o superi”.

ADVERTISEMENT