Life

Rusaliile 2022. De ce să mergi la biserică cu frunze de nuc. Obiceiuri care aduc bunăstarea

Rusaliile sau Sărbătoarea Cincizecimii se sărbătoresc anual la 50 de zile de la Învierea Domnului. În 2022, sărbătoarea este prăznuită duminică, 12 iunie.
11.06.2022 | 12:00
Rusaliile 2022 De ce sa mergi la biserica cu frunze de nuc Obiceiuri care aduc bunastarea
Rusaliile 2022. Tradiții și obiceiuri populare Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Duminică, 12 iunie, creștinii sărbătoresc Rusaliile, una dintre cele mai vechi sărbători religioase. În această zi, mai multe obiceiuri sunt păstrate din bătrâni, printre care și mersul la biserică cu frunze de nuc.

Ce sărbătorim de Rusalii

Rusaliile sau Sărbătoarea Cincizecimii reprezintă, alături de Paște și Crăciun, una dintre cele mai sărbători creștine. Pe 12 iunie 2022, la 50 de zile de la Învierea Domnului și 10 zile după Înălțare, atât creștinii ortodocși, dar și cei catolici prăznuiesc Pogorârea Duhului Sfânt.

ADVERTISEMENT

Astfel, este comemorat momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra ucenicilor lui Iisus Hristos. Conform scrierilor din Noul Testament, evenimentul a avut loc chiar în ziua Rusaliilor Evreiești, în Ierusalim.

Cel care a scris despre clipa în care Duhul Sfânt, sub forma unor limbi de foc, s-a revărsat asupra Apostolilor, a fost Sfântul Evanghelist Luca. Conform lui, aceștia au început să vorbească în limbi pe care până atunci nu le cunoșteau, vorbindu-le și altor popoare despre învățăturile Mântuitorului.

ADVERTISEMENT

 Obiceiurile de Rusalii despre care se spune că aduc bunăstarea

De Rusalii există mai multe obiceiuri și tradiții pe care creștinii le respectă cu strictețe. Una dintre învățăturile bisericii bine-cunoscute este mersul la slujbă cu frunze de nuc , care semnifică limbile de foc sub forma cărora Duhul Sfânt s-a pogorât.

După ce sunt binecuvântate de preoți, acestea sunt luate acasă și, în momentele de cumpănă, oamenii aprind frunzele de nuc și tămâie cu ele prin casă.

ADVERTISEMENT

De altfel, în duminica Rusaliilor, preotul și enoriașii din comunitate merg împreună pe câmp pentru a săvârși sfințirea mică a apei. Cu agheasma rezultată, se stropesc pământurile ca acestea să fie roditoare și să dea o recoltă bogată.

În mai multe zone din țară, există obiceiul spălatului pe picioare cu pelin, practică ce se presupune că aduce sănătate și are puterea izgonirii spiritelor rele.

ADVERTISEMENT

În Oltenia, se joacă dansul Călușarilor, fiind considerat tămăduitor, aducător de sănătate și noroc. Începând cu a doua zi de Rusalii, Călușarii colindă din casă în casă pentru a alunga spiritele rele.

De asemenea, în Ardeal, se practică udatul nevestelor. Femeile căsătorite sunt stropite cu apă pentru a rămâne sănătoase pe tot parcursul anului.

Ce nu e bine să faci de Pogorârea Sfântului Duh, conform tradiției

Și dacă obiceiurile care aduc bunăstare au fost amintite, este bine de știut faptul că există și superstiții. Conform tradiției, anumite activități sunt strict interzise de Rusalii.

Cea mai importantă învățătură spune că de Sărbătoarea Cincizecimii, oamenii nu ai voie sub nicio formă să muncească sau să spele hainele.

Totodată, nu se lucrează pământul și nu se intră în vie. Nici în locuri pustii,  pe lângă păduri sau fântâni, nu se merge, deoarece se spune că acolo își fac veacul spiritele rele, cunoscute popular sub numele de Iele.

Timp de nouă săptămâni, începând cu ziua Rusaliilor, nu se culeg ierburile medicinale. De altfel, o altă tradiție amintește că cei care se ceartă, vor fi pedepsiți.

În România, Rusaliile sunt sărbătorite diferit în funcție de zonă. Prin urmare, în Moldova și Ardeal sunt prăznuite timp de 3 zile, în Muntenia 7, iar în Banat 8 zile.

ADVERTISEMENT
Tags: