Ţucudean completează lista repatrierilor premature

De-a lungul ultimilor ani, fotbaliştii români care au plecat în străinătate, în majoritatea lor, au eşuat în a-şi construi o carieră la echipele de top din Europa sau măcar la unele...
31.08.2013 | 19:48
Tucudean completeaza lista repatrierilor premature

De-a lungul ultimilor ani, fotbaliştii români care au plecat în străinătate, în majoritatea lor, au eşuat în a-şi construi o carieră la echipele de top din Europa sau măcar la unele formaţii mai mici din campionatele tari de pe continent. Şi asta nu în timp, ci după numai cîteva luni. Ultimul care s-a adăugat pe această listă nefericită este tocmai George Ţucudean, atacantul proaspăt revenit la Dinamo. Jucătorul plecase în iarnă la Standard Liege, pentru un milion de euro, însă nemaifiind dorit acolo de staff-ul tehnic, s-a întors în “Ştefan cel Mare”, pentru un împrumut de un sezon. Ţucudean a jucat în amicalul pierdut azi de Dinamo, 2-3 în faţa divizionarei secunde CSM Rîmnicu Vîlcea, echipă antrenată de fostul idol al cîinilor, Claudiu Niculescu.

În aceeaşi situaţie ar putea ajunge şi golgheterul României din sezonul trecut, Raul Rusescu, care pare să fi intrat în dizgraţie la Sevilla, la mai puţin de două luni de la transferul de la Steaua în schimbul a 2,3 milioane de euro. Chiar dacă a dat două goluri în deplasare la Mladost, în turul trei preliminar al Ligii Europei, atacantul nu a mai fost oprit apoi în lot, pentru următoarele meciuri, de antrenorul Unay Emeri. Pînă la urmă, conform ultimelor informaţii, se pare că atacantul va fi păstrat în Andaluzia, cel puţin pînă în iarnă, însă începutul său în fotbalul mare seamănă izbitor cu al mai multor fotbalişti plecaţi din Liga 1.

Ianis Zicu – în 2004, talentatul mijlocaş a plecat de la Dinamo la Inter din postura de mare speranţă. Nerazzurii l-au împrumutat însă imediat la Parma, unde a bifat tot sezonul 2004-2005. Din păcate însă, Zicu nu a jucat decît nouă meciuri pentru galben-albaştri. Jucătorul a rămas în proprietatea lui Inter şi pentru următorii doi ani, dar nu a mai jucat în Italia deloc, el fiind împrumutat în primul sezon la Dinamo, iar în al doilea la Rapid.

Cosmin Moţi – fostul fundaş al lui Dinamo este în momentul de faţă om de bază la Ludogoreţ, însă pînă să jaoce pentru campioana Bulgariei, jucătorul a avut o experienţă nereuşită în Serie A, la Siena. Românul a fost împrumutat în 2008 la echipa italiană şi, în ciuda faptului că nu vorbim despre un număr mare din “Cizmă”, Moţi nu s-a adaptat, iar după jumătate de an şi numai patru meciuri oficiale jucate, a revenit în “Groapă”.

Cristian Daminuţă – este poate cel mai bun exemplu al decăderii. Fundaşul a fost achiziţionat de Inter Milano în 2008, atunci cînd avea doar 18 ani. A jucat însă doar cinci partide în doi ani, la Modena şi Dinamo, acolo unde a fost împrumutat. Pînă la urmă, jucătorul a primit o nouă şansă, fiind achiziţionat de AC Milan! Daminuţă aparţine în continuare de italieni, însă a fost împrumutat numai la echipe foarte modeste precum L’Aquila, Tiraspol, Baia Mare sau Flacăra Făget.

Nicolae Dică – poate cel mai important jucător al Stelei din ultimul deceniu a fost cumpărat în 2008 de Catania, echipă de Serie A, antrenată de fostul său tehnician, Walter Zenga. Totuşi, mijlocaşul nu a impresionat, aşa că nu a jucat decît trei meciuri pentru sicilieni. În cei doi ani de contract, “Dicanio” a mai fost împrumutat la Iraklis Salonic, CFR Cluj şi Manisaspor, însă nicăieri nu a mai prins forma care l-a consacrat.

Denis Alibec – a fost transferat de Inter Milano de la Farul, în 2009, însă în primele două sezoane, atacantul nu a bifat decît două partide la echipa de seniori. Ulterior, a fost împrumutat pentru o stagiune în Belgia, la Mechelen, însă nici aici nu a impresionat, el marcînd doar un gol în unsprezece partide. A urmat un nou împrumut, la Viitorul Constanţa, iar în acest sezon va juca pentru Bologna.

Alexandru Ioniţă – după o primă jumătate de sezon senzaţională în tricoul Rapidului, FC Koln a pus pe masa giuleştenilor 2,5 milioane de euro, iar George Copos a acceptat pe loc transferul, care s-a perfectat pe loc în vara lui 2010. Totuşi, după transferul în Germania, forma sa a luat-o la vale, a urmat şi o accidentare gravă la gleznă, lucruri din cauza cărora Ioniţă nu şi-a trecut în cont decît şapte meciuri oficiale în tricoul “Ţapilor”. În vara lui 2012, nemţii l-au pus pe liber.

Ciprian Deac – tot în vara lui 2010 a fost transferat şi Ciprian Deac de la CFR Cluj la Schalke 04. Mijlocaşul nu a jucat însă decît patru meciuri în sezonul 2010-2011, iar în stagiunea următoare a fost împrumutat la Rapid unde a făcut cel mai bun sezon al carierei. La mijlocul lui 2012 însă, CFR l-a răscumpărat, iar în prezent mijlocaşul este unul dintre cei mai bine plătiţi jucători din Liga 1, cu un salariu de peste 30.000 de euro lunar.

Bogdan Stancu – în iarna lui 2011, Stancu a plecat la Galatasaray pentru aproximativ cinci milioane de euro, dar nu a rupt gura tîrgului în tricoul Cim Bom. Aşa că oficialii Galatei au decis ca după 14 meciuri să-l cedeze la Orduspor. Întîi sub formă de împrumut şi apoi definitiv. Aici, Stancu a marcat 20 de goluri, însă nivelul echipei este unul mult mai modest, avînd în vedere că la finalul sezonului trecut a retrogradat. Între timp, atacantul s-a transferat la Genclerbirligi.

Adrian Cristea – a fost luat de Mircea Rednic la Standard Liege la începutul lui 2013, sub formă de împrumut pentru jumătate de sezon însă “Prinţul” nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, aşa că după numai opt meciuri jucate, a fost trimis înapoi la Petrolul. Nici la Ploieşti nu a mai rezistat prea mult, însă între timp el a fost achiziţionat de Steaua.

George Ţucudean – Este unul dintre cele mai importante transferuri pe care Mircea Rednic l-a făcut la Standard Liege. Fostul atacant al lui Dinamo a plecat în Belgia în schimbul unui milion de euro, dar după numai jumătate de an a fost scos din lot şi pus pe lista de transferuri. George a jucat în unsprezece partide, însă nu a fost titular decît într-una. Atacantul a fost aproape de un transfer la Dinamo, însă după ce acesta a picat, el va merge, cel mai probabil, în campionatul Rusiei.