News

Rusia a adus 150.000 de soldați la granița cu Ucraina. UE: ”Cea mai masivă desfășurare la care am asistat vreodată”

19.04.2021 | 20:53
Rusia a adus 150000 de soldati la granita cu Ucraina UE Cea mai masiva desfasurare la care am asistat vreodata
ADVERTISEMENT

Aproximativ 150.000 de soldați au fost aduși de Rusia la frontiera cu Ucraina în ultimele zile. Anunțul a fost făcut luni Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, după reuniunea în sistem de videoconferinţă a miniştrilor de externe din UE, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE).

Șeful diplomației blocului comunitar dă vești extrem de îngrijorătoare și spune că, prin comasarea acestui număr uriaș de forțe militare, riscul unui conflict atinge cote foarte ridicate.

ADVERTISEMENT

Borrell a mai precizat că pentru moment Uniunea Europeană nu are în vedere impunerea de noi sancțiuni economice pentru Kremlin sau expulzarea unor diplomați ruși.

UE, îngrijorată de mobilizarea a 150.000 de soldați din Rusia la granița cu Ucraina

Pe lângă zecile de nave de război amplasate deja în zona Mării Negre, Rusia a adus la granița cu Ucraina și în zona Crimeei, teritoriu anexat în 2014, și peste 150.000 de soldați.

ADVERTISEMENT

Anunțul privind numărul de militari aduși de Moscova în această zonă sensibilă a fost făcut de șeful diplomației UE, Joseph Borrell, cel care își declară public îngrijorarea față de situația din zonă.

”Există un risc de escaladare prin desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre desfăşurarea cea mai masivă la care am asistat vreodată. Este îngrijorător”, a declarat Borrell după încheierea reuniunii CAE, fără a oferi detalii despre sursa acestor informaţii, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Recent, oficialii NATO au afirmat că aceste comasări de trupe rusești în regiune reprezintă cea mai mare desfășurare militară de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014, iar comandantul forțelor aliate în Europa a arătat că Alianța este pregătită să răspundă dacă acțiunile de descurajare eșuează.

Ucraina se teme de un atac militar al Rusiei

Rivala Rusiei din zonă. Ucraina, este îngrijorată că Moscova nu caută decât un pretext pentru a o ataca. În cadrul reuniunii CAE, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba i-a informat pe omologii săi din cele 27 state UE în legătură cu ultimele evoluţii de la frontiera ucraineano-rusă.

ADVERTISEMENT

Acesta a anunţat pe contul său de Twitter că a propus ”un plan în etape cu privire la maniera de a descuraja Moscova să continue escaladarea” violenţelor.

”Elementul-cheie este pregătirea unei noi serii de sancţiuni sectoriale. Sancţiunile individuale nu mai sunt suficiente”. a declarat Kuleba, potrivit sursei citate.

Tot pe Twitter, ministrul de Externe român Bogdan Aurescu a menționat, luni, îngrijorarea României cu privire la ”deteriorarea situației de securitate și la mobilizarea trupelor rusești în și în jurul Ucrainei”.

ADVERTISEMENT
Tags: