News

Rusia a devenit principalul furnizor de petrol al Chinei. Importurile Beijingului, mai mari cu 55% în 2022

Sancțiunile occidentale au transformat Rusia în cel mai mare furnizor de petrol al Chinei. Importurile de țiței ale companiilor asiatice au cunoscut o adevărată explozie de la începutul războiului până în prezent.
20.06.2022 | 18:30
Rusia a devenit principalul furnizor de petrol al Chinei Importurile Beijingului mai mari cu 55 in 2022
Sancțiunile occidentale au transformat Rusia în cel mai mare furnizor de petrol al Chinei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

De la declanșarea invaziei în Ucraina, Rusia a pierdut mulți clienți din Vest, date fiind sancțiunile numeroase. Regimul lui Vladimir Putin s-a repliat însă pe zona asiatică, acolo unde exporturile au cunoscut o creștere semnificativă.

Sancțiunile occidentale au transformat Rusia în cel mai mare furnizor de petrol al Chinei. Importurile Beijingului au crescut cu 55%

China, un stat extrem de apropiat de Rusia la nivel diplomatic, a profitat de scăderea prețurilor la produsele petroliere rusești.

ADVERTISEMENT

Astfel, observând preţurile mai scăzute, companiile din China au majorat semnificativ achiziţiile de petrol rusesc în ultimele luni.

Potrivit The Guardian, importurile de țiței ale Chinei din Rusia au crescut cu 55% față de anul precedent. În luna mai s-a atins un nivel record. Concomitent, Rusia a detronat Arabia Saudită și a devenit principalul furnizor al statului asiatic.

ADVERTISEMENT

Importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta din estul Siberiei și transporturile pe mare, au totalizat aproape 8,42 milioane de tone, potrivit datelor furnizate luni de administrația generală chineză a vămilor.

Aceste transporturi sunt echivalente cu aproape 2 milioane de barili pe zi (bpd) și au crescut cu un sfert față de 1,59 milioane de bpd în aprilie. China este cel mai mare importator de țiței din lume.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, Arabia Saudită era cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, cu 7,82 milioane de tone.

Datele publicate luni arată că Beijingul a importat luna trecută 260.000 tone de ţiţei iranian, a treia livrare de petrol din Iran din decembrie.

ADVERTISEMENT
  • 100 miliarde de dolari venituri a raportat Rusia de pe urma exporturilor de combustibili fosili în primele 100 de zile ale invadării Ucrainei, potrivit unui studiu realizat de Centre for Research on Energy şi Clean Air (CREA).

Importurile de petrol al Chinei din Rusia, o demonstrație a sprijinului pentru Vladimir Putin

Achizițiile Chinei de produse petroliere din Rusia demonstrează încă o dată poziționarea atentă a Beijingului în contextul conflictului din Ucraina.

Deși în primele zile ale războiului Beijingul a evitat orice comentariu asupra agresiunii ruse, ulterior oficialii chinezi au criticat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, catalogându-le drept ”terorism financiar”.

ADVERTISEMENT
Tags: