News

Rusia a dezvoltat vaccinul anti-COVID-19 în 6 ani! Cum a fost posibil acest lucru

13.08.2020 | 22:07
Rusia a dezvoltat vaccinul antiCOVID19 in 6 ani Cum a fost posibil acest lucru
ADVERTISEMENT

În debutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a afirmat cu toată convingerea că Rusia a reuşit să dezvolte primul vaccin anti-coronavirus din lume, stârnind astfel nenumărate controverse pe scena internațională, cu atât mai mult cu cât va fi livrat pe piețele străine sub denumirea de Sputnik V.

Pentru a convinge că serul minune va salva întreaga planetă de molimă, rușii au lansat o animație sugestivă din care putem afla cu exactitate cum acționează. În plus, președintele a declarat că fiica sa a fost deja vaccinată.

ADVERTISEMENT

Surse citate de CNBC relatează, însă că Rusia a avut nevoie de 6 ani pentru a dezvolta vaccinul care promite să pună capăt pandemiei. Cum a fost posibil acest lucru? Ei bine, potrivit oamenilor de știință, cercetările au vizat combaterea unor alte boli care la vremea respectivă făceau ravagii în întreaga lume.

Dezvoltarea vaccinului anti-coronavirus anunțat de Rusia a început cu 6 ani în urmă

Altfel spus, preocuparea pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva Ebola și MERS s-a dovedit a fi elementul cheie în găsirea formulei eficiente împotriva noului tip de coronavirus. În ciuda faptului că specialiști din lumea medicală s-au arătat sceptici în privința eficacității și siguranței acestui vaccin, Rusia a primit deja comenzi pentru 1 miliard de doze, de la 20 de state afectate de răspândirea bolii.

ADVERTISEMENT

Am fost norocoși, deoarece noul coronavirus este apropiat ca structură de MERS. Aveam aproape gata un vaccin pentru MERS și am făcut anumite modificări pentru coronavirus, asta este povestea reală, nu politică… Rusia a fost mereu în avangarda cercetărilor în domeniul vaccinurilor.”, a spus Kirill Dmitriev, șeful RDIF, fondul suveran care finanțează vaccinul.

Vrem să transmitem celorlalte țări că avem acest remediu, poate fi disponibil în lume începând cu noiembrie/decembrie […] cei care sunt sceptici nu vor primi vaccinul și le urăm succes în a le dezvolta pe ale lor”, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății din Rusia dă asigurări că vaccinul oferă o protecție de 2 ani

Testările clinice au fost făcute la Universitatea Sechenov și la Spitalul Militar Burdenko. Rezultatele au demonstrat înaltă eficiență și siguranță.

Toți voluntarii au dezvoltat cantități mari de anticorpi și niciunul n-a suferit complicații după imunizare. Vaccinul oferă o protecție de doi ani”, a declarat Mikhail Murashko, ministrul Sănătății din Rusia.

ADVERTISEMENT

Statul rus va începe imediat imunizarea cadrelor medicale, urmând ca în prima parte a anului viitor să aibă deja câteva milioane de doze disponibile pentru alte categorii vulnerabile. Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și numeroși cercetători străini s-au arătat rezervați, dată fiind rapiditatea cu care a fost obținut acest ser. Mulți dintre ei se tem ca nu cumva Moscova să pună prestigiul naţional mai presus de ştiinţă şi siguranţă.

ADVERTISEMENT