News

Rusia a finalizat testarea rachetei hipersonice Zircon. Putin a dezvăluit ce efecte ar avea această armă

Rusia a finalizat testarea rachetei de croazieră hipersonice Zircon, context în care comandantul Flotei de Nord, Alexander Moiseyev, a dezvăluit că fregata Amiral Golovko va fi prima care o va putea folosi.
01.06.2022 | 16:14
Rusia a finalizat testarea rachetei hipersonice Zircon Putin a dezvaluit ce efecte ar avea aceasta arma
Așa arată unul dintre exercițiile în care a fost testată racheta Zircon. Foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

În 2021, președintele Vladimir Putin spunea că Zircon face parte dintr-o nouă generație de sisteme de rachete de neegalat, care se deplasează cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, conform Reuters.

Rusia pune accentul pe testarea anumitor rachete

Ignorând pierderile grele suferite pe frontul din Ucraina, Rusia a continuat testarea celor mai noi rachete ale sale. Ministerul rus al Apărării a transmis săptămâna trecută că a testat cu succes o rachetă de croazieră Zircon de pe o navă din Marea Barents.

ADVERTISEMENT

Ținta se afla la o distanță de aproximativ 1.000 km (625 mile) în Marea Albă. La 28 mai, această rachetă a fost lansată de pe Amiral Gorshkov, o fregată rusă din Marea Nordului.

Oficialii ruși au afirmat că Zircon poate evita toate sistemele antirachetă existente, deși o astfel de afirmație este imposibil de confirmat. Putin a sugerat că amplasarea unor astfel de rachete pe fregate, crucișătoare sau submarine rusești ar permite atacuri asupra ”centrelor de decizie” în doar câteva minute.

ADVERTISEMENT

Primul test cu racheta Zircon a fost în 2020

Primul tir oficial cu Zircon a fost efectuat în octombrie 2020. La acea vreme, preşedintele Vladimir Putin spunea despre test că reprezintă un “eveniment major”. Ulterior au urmat alte teste, iar reprezentanții armatei ruse au ales mai ales fregata “Amiral Gorşkov” pentru efectuare acestora. De asemenea, a fost folosit și un submarin în imersiune.

Luna trecută, oficialii ruși au testat o nouă rachetă balistică intercontinentală cu capacitate nucleară. În prim-plan este racheta balistică Sarmat. Rusia intenţionează să pună în funcţiune aproximativ 50 de rachete balistice intercontinentale Sarmat până la finalul acestei toamne. Declarația recentă îi aparține directorului general al agentiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin.

ADVERTISEMENT

În urmă cu două luni, rușii anunțau că au utilizat în premieră rachete hipersonice “Kinjal” pentru a distruge un depozit subteran de arme şi muniţii aeriene în vestul Ucrainei. Oficialii de la Kremlin au anunțat că acest tip de rachetă are manevrabilitate ridicată și sfidează toate sistemele de apărare antiaeriană.

 

 

Tags: