Un dezertor din armata lui Vladimir Putin face o serie de dezvăluiri cutremurătoare despre modul în care Rusia a fost la un pas de a declanșa un atac nuclear masiv. Când au fost puse în alertă maximă forțele Kremlinului.
Din februarie 2022 până în prezent, oficialii de la Kremlin, în frunte cu Vladimir Putin, au lansat numeroase amenințări la adresa Occidentului în legătură cu folosirea armelor nucleare.
Rusia a fost însă la un pas de a lansa un atac cu arme de distrugere în masă încă din ziua declanșării invaziei în Ucraina. Un dezertor rus intervievat de postul britanic BBC a spus că, pe 24 februarie 2022, baza de arme nucleare la care era înregimentat a fost plasată în alertă de luptă maximă.
”Înainte de asta (n.r. de plasarea în alertă a armelor nucleare), am avut doar exerciții. Dar în ziua în care a început războiul, armele erau pe deplin pregătite. Eram pregătiți să lansăm forțele pe mare și în aer și, teoretic, să efectuăm un atac nuclear”, spune fostul ofițer din cadrul forţelor nucleare ruse.
Discuția dintre reporterii BBC și acest militar a avut loc într-o locaţie secretă din afara Rusiei. Jurnaliștii i-au schimbat numele şi nu i-au arătat chipul. ”Anton” a lucrat ca ofițer la o instalație ultrasecretă de arme nucleare din Rusia.
Anton spune că alerta de luptă a fost în vigoare în prima zi a războiului și susține că unitatea sa a fost ”închisă în interiorul bazei”. ”Nu aveam decât televiziunea de stat rusă. Nu știam cu adevărat ce înseamnă totul. Mi-am îndeplinit automat sarcinile.
Nu luptam în război, doar păzeam armele nucleare. Starea de alertă a fost anulată după două-trei săptămâni de la debutul invaziei”, adaugă ofițerul, pentru sursa citată.
În prezent, Rusia are aproximativ 4.380 de focoase nucleare operaționale, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani. Din acest total, 1.700 sunt ”desfășurate” sau gata de utilizare. Toate statele membre NATO la un loc dețin un număr similar.
Au apărut recent îngrijorări cu privire la faptul dacă Putin ar putea alege să desfășoare arme nucleare ”non-strategice”, numite tactice. Acestea sunt rachete mai mici care, în general, nu provoacă unde radioactive pe scară largă.
Reamintim că săptămâna trecută Putin a ratificat modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei. Noua doctrină spune acum că Rusia poate lansa un atac nuclear dacă este supusă unui ”atac masiv” cu rachete convenționale de către un stat non-nuclear, dar ”cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear”.