Pentru prima dată de la declanșarea invaziei în Ucraina, Rusia a folosit o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pentru a lovi statul vecin. Atacul a avut loc joi dimineața.
La doar câteva ore după ce Ucraina a anunțat că Rusia a lansat, joi, un atac cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra regiunii Dnipro, în spațiul public apar reacții care pun la îndoială arma folosită de ruși.
Deși forțele aeriene ucrainene au spus că Rusia a lansat joi o rachetă balistică intercontinentală către Ucraina, un oficial occidental a declarat pentru ABC News că atacul nu pare a fi un ICBM.
O reacție a venit și de la Kiev. Președintele Volodimir Zelenski contrazice poziția din Occident. Într-o declarație de presă, acesta a susținut că Rusia a folosit un ”nou tip” de rachetă într-un atac asupra Ucrainei.
”Astăzi, vecinul nostru nebun a arătat încă o dată ce este el cu adevărat și cum disprețuiește demnitatea, libertatea și viața umană în general”, a spus Zelenski. ”Îi este atât de frică că folosește deja rachete noi”, a adăugat el.
Liderul ucrainean a spus că racheta folosită în atac este de origine rusă și că ”are toate caracteristicile – viteză, altitudine – ale unei rachete balistice intercontinentale”. O anchetă de specialitate este în curs de desfășurare pentru a confirma tipul de rachetă, a adăugat el.
Forțele aeriene ucrainene, citate de mai multe publicații internaționale și de agenția Reuters, anunță că Rusia a lansat joi, 21 noiembrie, o rachetă balistică intercontinentală în timpul unui atac asupra Ucrainei.
Armata lui Putin folosește pentru prima dată după 1002 zile de război o rachetă atât de puternică, cu rază lungă de acțiune. Acest tip de proiectil, denumit RS-26 Rubezh, a fost lansat asupra orașului Dnipro. Racheta este capabilă să transporte un focos nuclear.
Forțele aeriene ucrainene au mai declarat că racheta a fost lansată din regiunea Astrahan, din sudul Rusiei. Nu s-au raportat informații legate de distrugeri sau de victime până în prezent.
Tot joi, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât șase din șapte rachete de croazieră Kh-101 în timpul aceluiași atac, mai spun ucrainenii. Până în acest moment Moscova nu a comentat afirmațiile de la Kiev. Rachetele intercontinentale au o rază de acțiune de 6.000 de km.
Folosirea de către Rusia a acestei rachete balistice intercontinentale pentru prima dată de la începutul războiului este un răspuns la ultimele modificări de pe front. SUA și Marea Britanie au oferit permisiunea Ucrainei de a ataca teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune.
Marți, Ucraina a atacat regiunea rusă Briansk cu rachete americane cu rază lungă de acţiune de tip ATACMS. Informația a fost confirmat de un oficial ucrainean de rang înalt la AFP.
Ulterior, Ministerul rus al Apărării a confirmat că Ucraina a lovit Rusia cu rachete ATACMS furnizate de SUA. Presa rusă de stat a transmis, citând date de la ministerul Apărării, că trupele ucrainene au lansat șase rachete ATACMS asupra unei baze militare din regiunea Briansk.
Rușii s-au lăudat că sistemele de apărare aeriană au doborât cinci proiectile și au reușit să avarieze un altul. Rămășițe de rachete au căzut pe teritoriul tehnic al instalației militare, provocând un incendiu.
Apoi, miercuri, 20 noiembrie, Ucraina a folosit pentru prima dată și rachete Storm Shadow, furnizate de Marea Britanie, pentru a lovi ținte din Rusia. Localnicii din satul Marino, Kursk, au găsit fragmente ale unei rachete Storm Shadow. Joi, Kremlinul a anunțat că apărarea antiaeriană rusă a doborât două rachete de croazieră britanice Storm Shadow.