News

Rusia a oprit, oficial, livrarea de gaz către Europa prin Nord Stream 1. Va fi reluată doar dacă i se ridică sancțiunile

Șantajul energetic al Moscovei a devenit oficial, după ce Gazprom a anunțat că a oprit definitiv livrările de gaz spre Europa, prin gazoductul Nord Stream 1.
06.09.2022 | 12:33
Rusia a oprit oficial livrarea de gaz catre Europa prin Nord Stream 1 Va fi reluata doar daca i se ridica sanctiunile
Gazprom va tăia livrările spre Europa prind NS1. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că livrările vor fi reluate doar în clipa în care Occidentul va relua sancțiunile impuse Rusei pentru invazia din Ucraina.

Rusia a oprit livrările de gaz spre Europa

Conform Financial Times, Peskov dă vina pe Europa, în special pe Marea Britanie, pentru acest blocaj în livrarea de gaze. Rușii susțin, pe scurt, că din cauza sancțiunilor gazoductul Nord Stream 1 nu poate primi niște piese esențiale, astfel că livrările nu pot continua din motive tehnice.

ADVERTISEMENT

În realitate, punctează experții, e vorba de un șantaj al Rusiei care speră că Europa, cu multe țări în dificultate din cauza acestei situații, va arunca prosopul.

”Problemele de pompare a gazului au apărut din cauza sancțiunilor introduse de țările occidentale împotriva țării noastre și a mai multor companii. Nu există alte motive care ar fi putut cauza această problemă de pompare”, a declarat Peskov.

ADVERTISEMENT

Poziția oficială a Moscovei din aceste zile poate fi considerată cea mai dură de până acum, pentru că a tranșat fără echivoc schimbul gazului de ridicarea sancțiunilor occidentale.

Desigur, situația nu este o surpriză în condițiile în care Gazprom se legase anumite defecțiuni tehnice și în lunile trecute, când a oprit tranzitul de gaz pentru o perioadă scurtă de timp. Rușii susțin că au nevoie ca anumite piese, în special unele turbine, să fie reparate în Canada, însă acest lucru nu e posibil din cauza sancțiunilor.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană a luat măsuri în acest sens și a redus anumite sancțiuni împotriva Rusiei tocmai pentru a permite repararea turbinelor, astfel că explicațiile Rusiei nu par a fi valide. Conform oficialilor europeni, Rusia își ”înarmează exporturile de energie”, purtând un război energetic cu Europa.

Rusia va livra gaz, în continuare, prin conducte din epoca sovietică, amplasate în Ucraina, însă livrările nu pot fi reluate complet prin Nord Stream 1 până când sancțiunile nu vor fi ”ridicate”. Conform datelor oficiale, aproximativ 40% din gazul livrat de Rusia trece prin Nord Stream 1.

ADVERTISEMENT

Europa are în plan să scape definitiv de dependența de gaz rusesc, însă această iarnă găsește multe țări din UE fără gaz suficient pentru industrie și pentru populație. România, în schimb, ar trebui să nu aibă aceste griji în această iarnă, potrivit ministrului energiei Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT