News

Rusia a pregătit deja o nouă constituție pentru Ucraina. Kremlinul încă vrea capitularea Kievului și schimbarea regimului

Kremlinul a pregătit deja o nouă constituție pentru Ucraina, iar Vladimir Putin pare că încă vrea o capitulare a Kievului și schimbarea regimului, deși operațiunea din nord, contra capitalei, a fost un eșec
29.04.2022 | 08:09
Rusia a pregatit deja o noua constitutie pentru Ucraina Kremlinul inca vrea capitularea Kievului si schimbarea regimului
Rusia a pregătit deja o nouă constituție pentru Ucraina. Kremlinul încă vrea capitularea Kievului și schimbarea regimului
ADVERTISEMENT

Reprezentantul permanent al SUA la OSCE, ambasadorul Michael Carpenter, a dezvăluit, într-un discurs fulminant ținut la recenta reuniune a Consiliului Permanent al OSCE de la Viena, planurile lui Vladimir Putin în Ucraina.

Putin nu a renunțat la schimbarea guvernului legitim al Ucrainei

Scopul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei este eliminarea autorităților ucrainene alese democratic și elaborarea unei „noi constituții”, care să interzică tuturor forțelor pro-ucrainene să dețină funcții de conducere în noile autorități de la Kiev, a spus Carpenter.

ADVERTISEMENT

Avem informații că planul Rusiei pentru o invazie ulterioară include capitularea forțată a guvernului ales democratic al Ucrainei, inclusiv dizolvarea tuturor autorităților locale din Ucraina. Noi structuri de guvernare urmau să fie înființate în teritorii „eliberate”, sub controlul Rusiei”, a adăugat ambasadorul SUA la OSCE.

Planurile pentru un nou guvern și o nouă constituție sunt dezvoltate de oficiali ruși și așa-numiții „separațiști”. Această planificare include un moratoriu care interzice ca liderii ucraineni legitimi și cei care susțin guvernul legitim al Ucrainei să ocupe orice poziție de conducere”, a mai dezvăluit ambasadorul.

ADVERTISEMENT

Rusia a pregătit deja o nouă constituție pentru Ucraina

Carpenter spune că acest comportament este luat direct din „manualul” Rusiei, țară care a folosit în mod repetat false procese „electorale”, în încercărea de a impune așa-numitele „noi realități”, inclusiv prin organizarea de referendumuri false, pentru a da o aparență de legitimitate ocupării unor teritorii. „Am văzut acest lucru în mod repetat, în 2014, pe măsură ce Kremlinul a orchestrat așa-numitele referendumuri în regiunile ucrainene Crimeea, Lugansk și Donețk – de fiecare dată cu procente mari, și false, de sprijin public”, a mai spus ambasadorul.

Realitatea este că Rusia a instalat regimuri-marionetă, dependente de mita rusească, și a orchestrat „consilii populare” nebuloase, pentru a crea constituții false – toate în încercarea de a da un aer de legitimitate falsului. Rusia a supus populația locală la o dezinformare intensă, înfățișând guvernul ucrainean legitim drept rezultatul unei lovituri de stat de inspirație occidentală. Toate acestea sunt false. Cu toate acestea pericolul, de-a lungul timpului, a devenit clar și este un avertisment dur pentru următorii pași intenționați de Rusia în orice teritoriu ucrainean pe care îl acapareze cu forța”, a adăugat Carpenter, în alocuțiunea sa.

ADVERTISEMENT

Kremlinul se pregătește acum să organizeze referendumuri în sudul și estul Ucrainei, adică în zonele pe care le-a ocupat ilegal din 24 februarie încoace. Este o încercare zadarnică de a-și legitima invazia ilegală și de a-și afirma controlul asupra acestor zone, obținut prin utilizarea brutală a forței militare împotriva Ucrainei, explică ammbasadorul.

Transferuri de populație din zonele ocupate

Marți, forțele ruse au anunțat că au „eliberat” regiunea Herson, din sudul Ucrainei, iar acum au decretat că vor începe să folosească rubla rusă. „Colegii noștri ucraineni au avertizat că Rusia ar putea organiza în curând un referendum fals la Herson, întrebându-i pe locuitori dacă sunt de acord cu „independența” unei entități numite «Republica Populară Herson»”, a mai spus Carpenter.

ADVERTISEMENT

Desigur, nicio astfel de entitate nu există în afara rețelei de minciuni a Kremlinului. Și comunitatea internațională trebuie să precizeze că un astfel de referendum nu va fi niciodată recunoscut ca legitim, așa cum poporul ucrainean a precizat deja că nu va sprijini niciodată această invazie rusă. Din păcate, însă, astfel de minciuni au consecințe reale. Aceste referendumuri falsificate, ilegitime, vor fi, fără îndoială, însoțite de un val de abuzuri împotriva celor care încearcă să se opună sau să submineze planurile Moscovei”, a avertizat oficialul american.

El spune că ar trebui să ne așteptăm ca Rusia să-și intensifice transferurile forțate de populație, care sunt în curs de desfășurare, din zonele din sudul și estul Ucrainei către Rusia sau părțile controlate de Rusia din Donbas, prin așa-numitele „lagăre de filtrare”. „Vedem rapoarte credibile conform cărora forțele Rusiei adună populațiile civile locale din aceste zone, le rețin în aceste lagăre și le interoghează cu brutalitate pentru orice presupuse legături cu guvernul ucrainean legitim sau cu instituții de presă independente”, mai spune Carpenter.

Cine susține autoritățile legitime e torturat sau ucis

Există rapoarte alarmante conform cărora cei suspectați că au astfel de legături sunt bătuți sau torturați înainte de a fi transferați în așa-numita „Republică Populară Donețk”, unde sunt dați dispăruți sau uciși. Iar mulți civili din aceste lagăre de filtrare care „trec” interogatoriul sunt transferați în Rusia sau în Donbas, inclusiv prin Belarus. „Informațiile noastre indică faptul că Rusia răpește, torturează și/sau ucide lideri aleși local, jurnaliști și activiști ai societății civile, precum și lideri religioși”, a precizat ambasadorul SUA la OSCE.

Primăria Mariupol afirmă că în oraș funcționează patru tabere de filtrare, iar rapoartele despre aceste lagăre sunt îngrozitoare. Un evadat din Mariupol a descris experiența astfel: „Lagărele de filtrare sunt ca niște ghetouri”. „Rușii împart oamenii în grupuri. Cei care sunt suspectați că au legături cu armata ucraineană, apărarea teritorială, jurnaliştii, oficialii din guvern – este foarte periculos pentru ei. Îi duc pe acei oameni în închisori la Donețk, îi torturează”.

El a mai spus că ceea ce descriu aceste rapoarte amintește de realitățile îngrozitoare ale unei epoci trecute. Invadarea unei țări vecine, înlăturarea guvernului său legitim ales, strângerea populației în lagăre de „filtrare” și organizarea de referendumuri false, într-o încercare transparentă de a-și acoperi agresiunea cu o falsă legitimitate, „este o întreprindere cu totul barbară”.

Domnule Președinte, celebrul disident rus Alexandr Soljenițîn a spus odată: «Justiția este conștiință, nu o conștiință personală, ci conștiința întregii umanități». Este de datoria noastră a tuturor celor de astăzi să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că justiția prevalează, că tirania este învinsă și că conștiința umanității este păstrată”, a încheiat Michael Carpenter.

Zelenski a amenințat cu retragerea de la negocieri

Pe 23 aprilie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că, dacă ucrainenii sunt uciși la Mariupol sau dacă este declarat un pseudoreferendum în regiunile ocupate, Ucraina se va retrage din negocieri.

Președintele Ucrainei a subliniat că „organizarea unui astfel de referendum nu este în favoarea unei reglementări diplomatice a acestei situații”. Acesta este cu siguranță pasul greșit din partea Rusiei”, a spus el.

Iar după cum a declarat comandamentul operațional „Sud”, în regiunile Nikolaev și Herson, ocupanții colectează date personale ale localnicilor pentru fabricarea rezultatelor votului la „referendumuri”.

Reamintim că, la începutul invaziei, Vladimir Putin a declarat că scopul „operațiunii militare speciale”, cum este numit, obligatoriu, războiul de cucerire declanșat de Kremlin contra Ucrainei, are ca scop „denazificarea și demilitarizarea” țării. Mai mult, Putin a spus că militarii ar trebui să dea jos guvernul. „Luați puterea în mâinile voastre. Se pare că este mai ușor să ajungem la un acord cu voi, decât cu banda de drogați și neonaziști care s-a instalat la Kiev și a luat ostatic întreg poporul ucrainean”, spunea dictatorul rus la începutul invaziei.

Ulterior, când a văzut că operațiunea din nordul Ucrainei, prin care încerca să cucerească Kievul, a eșuat lamentabil, cu pierderi grele, Putin a renunțat la „denazificare” și „demilitarizare”, admițând chiar ca țara să intre în UE, cu condiția să rămână neutră militar. Mai precis, să nu dezvolte arme nucleare, să nu găzduiască pe teritoriul său baze militare străine şi să renunţe la orice fel de demers privind aderarea la NATO.

ADVERTISEMENT