News

Rusia a pus în pericol Stația Spațială Internațională, după ce a testat o armă antisatelit, conform NASA

NASA transmite că Rusia a pus în pericol Stația Spațială Internațională, după ce a testat o armă antisatelit. Iată comunicatul oficial al Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale.
16.11.2021 | 17:11
Rusia a pus in pericol Statia Spatiala Internationala dupa ce a testat o arma antisatelit conform NASA
ADVERTISEMENT

Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) a transmis că Federația Rusă a organizat un test în care a folosit o armă antisatelit, lucru care ar fi putut pune în pericol inclusiv viața oamenilor de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

În urma distrugerii satelitului propriu, au fost generate deșeuri spațiale care ar fi putut să pună în pericol nu numai Stația Spațială Internațională, dar și viața oamenilor aflați acolo.

ADVERTISEMENT

Acțiunea Rusiei a fost confirmată de NATO, care a și condamnat acest test care ar fi putut avea urmări tragice.

Comunicatul NASA cu privire la acest eveniment

„Luni, după ora Moscovei, echipajul de pe Stația Spațială Internațională a fost informat cu privire la dezmembrarea unui satelit, eveniment care ar putea produce suficiente deșeuri și resturi spațiale care să prezinte un pericol pentru stația spațială”, se arată într-un comunicat al NASA.

ADVERTISEMENT

Administratorul NASA a transmis că este foarte furios din cauza acestei acțiuni a Rusiei.

Bill Nelson a spus chiar că este „de neconceput” ca Federația Rusă să pună în pericol viețile atâtor oameni, inclusiv ale proprilor cosmonauți.

Acțiunea este una iresponsabilă, care poate duce la destabilizare, a mai afirmat el.

Administratorul NASA: „Sunt extrem de furios din cauza acestei acțiuni”

„Sunt extrem de furios din cauza acestei acțiuni iresponsabile și destabilizatoare”, a spus administratorul NASA.

ADVERTISEMENT

„Cu lunga sa tradiție în domeniul zborurilor spațiale, este de neconceput ca Rusia să pună în pericol nu doar viețile astronauților americani de la bordul ISS, ci chiar ale propriilor lor cosmonauți.

Astfel de acțiuni nesăbuite și periculoase îi pun în pericol inclusiv pe taikonauții (astronauții) chinezi aflați la bordul stației spațiale chineze”, a mai explicat Bill Nelson.

ADVERTISEMENT

Ce s-a petrecut, de fapt, la bordul Stației Spațiale Internaționale

Echipajul de pe Stația Spațială Internațională se afla la culcare atunci când a avut loc incidentul, ei fiind treziți din somn. Cosmonauților li s-a cerut să închidă sasurile de la majoritatea modulelelor stației.

După aceea, pentru a fi protejați, astronauții s-au adăpostit în naveta spațială aflată la bordul ISS.

Confirmarea NASA vine la o săptămână după ce SUA și-au manifestat îngrijorarea privind un test cu o armă antisatelit realizat de Rusia.

ADVERTISEMENT
Tags: