News

Rusia a stopat furnizarea de energie electrică către Finlanda. Autoritățile de la Helsinki se pregătesc de aderarea la NATO

Exporturile de electricitate ale Rusiei către Finlanda au încetat în noaptea de vineri spre sâmbătă, o primă măsură a Kremlinului venită în contextul intenției de aderare la NATO a statului nordic
14.05.2022 | 14:19
Rusia a stopat furnizarea de energie electrica catre Finlanda Autoritatile de la Helsinki se pregatesc de aderarea la NATO
Centrala nucleară de la Leningrad furniza 10% din necesarul de energie al Finlandei. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Exporturile de electricitate ale Rusiei către Finlanda au încetat în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe fondul deciziei autorităților de la Helsinki de a adera la NATO.

Rusia stopează furnizarea de energie către Finlanda

Compania responsabilă de vânzarea de energie electrică către Finlanda, RAO Nordic, şi-a anunţat vineri intenţia de a înceta livrările de la miezul nopţii, motivul invocat fiind o serie de restanţe de plată. Anunțul vine însă în momentul în care Finlanda și-a anunțat intenția de aderare la Alianța Nord-Atlantică.

ADVERTISEMENT

Operatorul reţelei naţionale finlandeze a precizat pentru AFP că exporturile de electricitate ale Rusiei au fost oprite.

„Exporturile din Rusia către Finlanda sunt la zero în prezent, iar acest lucru se întâmplă de la miezul nopţii (21.00 GMT), aşa cum a fost anunţat”, a declarat Timo Kaukonen, manager de operaţiuni la Fingrid, pentru AFP.

ADVERTISEMENT

Oficialii finlandezi au precizat însă că se pot descurca „fără dificultate” fără energia electrică furnizată de către Rusia, în condițiile în care Finlanda a început importurile din Suedia.

Finlanda importa din Rusia circa 10% din necesarul anual de energie electrică, ceea ce reprezintă aproape 40% din totalul exporturilor de energie ale Rusiei.

ADVERTISEMENT

Tensiuni cu Moscova pe fondul aderării la NATO

Compania RAO Nordic, o subsidiară din Helsinki a companiei ruse InterRAO, și-a justificat oprirea importurilor de energie pe motiv că nu a primit nicio plată pentru energia electrică furnizată Finlandei din 6 mai.

Tensiunile dintre Moscova și Helsinki vin în contextul în care Finlanda și-a anunțat dorința de a adera „fără întârziere” la NATO, după declanșarea invaziei Ucrainei de către Rusia.

ADVERTISEMENT

Anunțul candidaturii finlandeze este așteptat duminică.

Sâmbătă, viceministrul rus de externe Aleksandr Gruşko, a avertizat că Moscova va lua măsuri de precauţie corespunzătoare dacă NATO desfăşoară forţe şi infrastructuri nucleare mai aproape de frontierele Rusiei.

„Va fi necesar să reacţionăm (…) luând măsuri de precauţie adecvate care să asigure viabilitatea descurajării”, a spus oficialul rus.

Declarațiile acestuia au venit în contextul în care atât Finlanda cât și Suedia sunt aproape să-și anunțe în mod oficial candidaturile pentru aderarea la NATO.

Referindu-se la cele două țări, Aleksandr Gruşko a precizat că că Rusia nu are intenţii ostile faţă de Finlanda şi Suedia şi nu consideră că există motive “reale” pentru aderarea acestor ţări la NATO.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a reiterat joi că Washingtonul ar susţine o cerere de aderare a Suediei şi Finlandei.

„Chiar fără să fie membre NATO, armatele noastre lucrează împreună de ani de zile. Suntem siguri că vom găsi mijloacele (…) de a răspunde preocupărilor pe care cele două ţări le-ar putea avea în perioada care precede o aderare oficială”, a declarat Jen Psaki.

ADVERTISEMENT