News

Rusia acuză Ucraina că e vinovată de criza alimentară de la nivel mondial. Tactica folosită de propaganda Moscovei

Într-o perioadă în care criza alimentară de la nivel mondial se intensifică, Rusia a demarat o importantă campanie de propagandă prin care încearcă să dea vina pe Ucraina pentru această situație.
13.06.2022 | 07:37
Rusia acuza Ucraina ca e vinovata de criza alimentara de la nivel mondial Tactica folosita de propaganda Moscovei
Cum încearcă Kremlinul să dea vina pe Ucraina pentru criza alimentară globală. Propaganda folosită de oficialii ruși. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ultima perioadă, Moscova a adăugat ofensivei militare din Ucraina și o ofensivă la nivelul discursului politic. Subordonații lui Putin vor să convingă planeta că Ucraina este vinovată de criza alimentară conturată deja la nivel mondial.

Cum încearcă Kremlinul să dea vina pe Ucraina pentru criza alimentară globală. Propaganda folosită de oficialii ruși

În urmă cu o săptămână, președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertiza că până în toamna acestui an, aproape 75 de milioane de tone de cereale ar putea rămâne ne-exportate, dacă Rusia continuă să blocheze porturile.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, mai mulți oficiali ruși de prim-rang au declanșat o campanie puternică în care prezintă Rusia drept nevinovată de blocada navală a Mării Negre care provoacă o criză alimentară globală.

Oamenii lui Putin fac tot posibilul, printr-o propagandă agresivă, să convingă planeta că Ucraina e vinovată de această criză.

ADVERTISEMENT

Prezent recent la Ankara, Serghei Lavrov a pus responsabilitatea blocajului alimentar exclusiv pe seama Kievului.

Diplomatul rus a spus că minele defensive pe care Ucraina le-a plasat în jurul Odesei au fost principalul impediment în calea liberului schimb.

ADVERTISEMENT

”Dacă Ucraina este pregătită să demareze activitățile de deminare, atunci suntem pregătiți și pentru asta”, a spus Lavrov, adăugând: ”Mingea este acum în terenul lor”.

În paralel, Moscova încearcă să profite de momentul dificil pentru planetă, pentru a încerca să elimine o parte din sancțiunile occidentale. Kremlinul a spus direct că este dispus să ajute din nou la reluarea fluxului de cereale din portul ucrainean Odesa, dar doar dacă sancțiunile occidentale sunt ridicate.

ADVERTISEMENT

Kievul acuză: ”Rușii nu negociază, ci își stabilesc narațiunea anti-occidentală”

”De fapt, ei nu negociază; ei își stabilesc narațiunea anti-occidentală. Cu toate anunțurile lor de acum, ei încearcă să pretindă că nu Rusia, ci Ucraina și sancțiunile occidentale sunt motivele pentru criza securității alimentare. Dar lucrurile stau altfel”, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al economiei. Taras Kacika, într-un interviu pentru POLITICO, notează ziare.com.

Ceea ce nu spune Lavrov și niciun oficial rus este faptul că armata rusă a distrus orașul-port Mariupol și a blocat rutele cheie de export ale Ucrainei din Odesa și Nikolaev din februarie, lăsând cel puțin 23 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase prinse în țara vecină.

”Acesta ar putea fi doar un mare joc de PR de la Moscova. Prefăcându-se că negociază cu Turcia și că este considerată rezonabilă, încearcă să arunce vina pe Ucraina pentru că nu se ajunge la nicio înțelegere pentru rezolvarea crizei globale a prețurilor la alimente”, a spus Timothy Ash, economist la BlueBay Asset Management.

Diplomații ruși de pe tot globul își canalizează eforturile pe aruncarea vinei pe Ucraina pentru criza alimentară.

Recent, ambasadorul Moscovei la ONU a ieșit dintr-o ședință a Consiliului de Securitate, după ce președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a acuzat că Rusia în mod fals susține că sancțiunile occidentale adâncesc criza alimentară globală.

”Domnule ambasador, să fim cinstiți, Rusia folosește alimentele ca o armă invizibilă împotriva țărilor sărace.

Consecințele dramatice ale războiului Rusiei în Ucraina se fac resimțite pe tot globul, provoacă creșterea prețurilor la alimente, împinge oamenii în sărăcie și destabilizează regiuni întregi.

Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară”, a spus Charles Michel.

Ucraina este cunoscută ca un mare exportator de ulei de floarea soarelui, precum și de cereale precum porumb și grâu și de fertilizanți. Lipsa acestor exporturi a făcut ca prețul alimentelor să explodeze.

ADVERTISEMENT