News

Rusia, acuzată de atacuri cu bombă asupra Bulgariei. Au fost vizate depozite de armament

29.04.2021 | 10:58
Rusia acuzata de atacuri cu bomba asupra Bulgariei Au fost vizate depozite de armament
ADVERTISEMENT

Rusia este acuzată de atacuri cu bombă asupra Bulgariei. Au fost vizate depozite de armament și fabrici de muniție de pe teritoriul țării.

Siika Mileva, purtătoarea de cuvânt a a procurorului general al Bulgariei, a precizat că au fost descoperite legături între patru asemenea explozii și încercarea de otrăvire a unui comerciant bulgar de armament, Emilian Gebrev. Șase cetățeni ruși ar fi implicați în acea operațiune.

ADVERTISEMENT

Exploziile au avut loc în 2011, 2015 și 2020. Armele și munițiile vizate urmau să fie exportate în Ucraina și Georgia.

Rusia, acuzată de atacuri cu bombă asupra Bulgariei. Au fost vizate depozite de armament

Siika Mileva a declarat, în timpul unei conferințe de presă, că trei cetățeni ruși sunt căutați, fiind suspectați că lucrează pentru GRU. Alțe trei persoane de naționalitate rusă se aflau pe teritoriul Bulgariei în momentul în care s-a încercat asasinarea lui Emilian Gebrev.

ADVERTISEMENT

Prima explozie a avut loc în anul 2011, au urmat alte două în 2015, iar ultima, chiar anul trecut, scrie The Moscow Times. Toate armele și munițiile vizate urmau să fie exportate către Ucraina și Georgia.

„Dovezile strânse duc la concluzia că scopul cetățenilor ruși era de a intercepta armament și muniție care urma să se îndrepte spre Ucraina și Georgia,” a declarat procurorul general Bulgar. Acesta a adăugat că autoritățile colaborează cu Cehia, pentru a descoperi dacă există vreo legătură cu incidentele petrecute în cele două țări europene.

ADVERTISEMENT

Cehia, acuzații asemătătoare la adresa Rusiei

Explozia unui depozit de armament din Cehia, în anul 2014, s-a soldat cu moarte a două persoane și a dus la un conflict diplomatic major între cele două state. Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe a luat în derâdere acuzațiile Bulgariei, spunând că „în mod evident, vror să-i depășească pe cehi”.

Autoritățile cehe au acuzat Rusia de implicare într-un atac cu bombă la un depozit de armament. „Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice”, a transmis, într-o intervenție televizată, prim-ministrul Andrej Babiš.

ADVERTISEMENT

Incidentul a dus la expulzarea unor diplomați, în ambele țări. La rândul ei, Bulgaria a expulzat, în solidaritate cu Cehia, diplomați ruși. Kremlinul a negat acuzațiile, caracterizându-le drept „absurde.”

ADVERTISEMENT
Tags: