News

Oficial rus, acuzații la adresa lui Joe Biden. „Declaraţiile preşedintelui SUA referitoare la Al Treilea Război Mondial sunt o încercare de escaladare a situației”

Ministrul adjunct de Externe al Federaţiei Ruse l-a acuzat pe Joe Biden, care declarase că încearcă evitarea unui Al Treilea Război Mondial, că astfel de declarații sunt o încercare de escaladare a situației.
12.03.2022 | 20:06
Oficial rus acuzatii la adresa lui Joe Biden Declaratiile presedintelui SUA referitoare la Al Treilea Razboi Mondial sunt o incercare de escaladare a situatiei
ADVERTISEMENT

Ministrul adjunct de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov, a declarat sâmbătă la un canal de televiziune rus că președintele american, Joe Biden, încearcă să escaladeze situaţia şi să impună agenda SUA asupra întregii comunități internaţionale, aducând în discuţie riscul izbucnirii unui Al Treilea Război Mondial.

Acuzații la adresa lui Joe Biden

După ce președintele SUA a declarat vineri că încearcă evitarea unui Al Treilea Război Mondial prin faptul că trupele NATO nu vor lupta în Ucraina împotriva armatei ruse, sâmbătă, diplomația rusă îl acuză pe liderul de la Casa Albă că prin aceste declarații nu face decât să escaladeze situația.

ADVERTISEMENT

”Vă atrag atenţia asupra faptului că nu facem niciun pas, fie verbal – sub formă de declaraţii – sau de orice alt fel, care ar putea fi privit ca o escaladare. Între timp, înaltul oficial american vorbeşte deschis despre pericolul unui Al Treilea Război Mondial”, adeclarat Riabkov.

Oficialul rus a susținut că prin astfel de declarații Washingtonul nu încearcă decât să-și impună propria agendă comunității internaționale.

ADVERTISEMENT

”Aceasta este o încercare de a călca pe nervi, de a impune agenda lor (SUA) întregii comunităţi internaţionale. Pentru noi, obiectivele distructive ale acestei atitudini sunt evidente”, a mai spus oficialul rus.

Serghei Riabkov a adăugat apoi că Rusia nu vede niciun semn potrivit căruia SUA sunt gata să continue discuţiile despre situaţia din Ucraina, susținând că Washingtonul a promovat o agendă diferită în ultimele luni.

ADVERTISEMENT

”În loc să discutăm subiectul securităţii europene, cum să păstrăm şi să întărim arhitectura care s-a dezvoltat în Europa în ultimele decenii, am fost literalmente forţaţi să discutăm probleme care nu au nimic de-a face cu asta. Vedem la ce a condus. Aceasta este o greşeală strategică de calcul din partea Statelor Unite, a aliaţilor, clienţilor şi a sateliţilor săi”, a mai spus ministrul adjunct de Externe al Federaţiei Ruse.

Declarațiile oficialului rus vin după ce vineri Joe Biden a declarat că SUA nu vor intra în război cu Rusia în Ucraina, ci vor apăra „fiecare centimetru din teritoriul NATO”. Acesta a subliniat că o confruntare directă între NATO şi Rusia ar însemna Al Treilea Război Mondial, iar comunitatea internaţională ”trebuie să se străduiască să-l prevină”.

ADVERTISEMENT

Rusia avertizează țările occidentale

Anterior, același Serghei Riabkov declarase că transporturile de arme din statele occidentale către Ucraina ar putea fi ”ţinte legitime” ale forţele armate ruse.

”Am avertizat SUA că livrarea de arme în Ucraina, pe care au orchestrat-o, din mai multe ţări, nu este doar o mişcare periculoasă, ci şi o mişcare care transformă aceste convoaie în ţinte legitime”, a subliniat oficialul rus.

Acesta a mai susţinut că SUA nu au luat în serios avertismentele Rusiei. ”Am avertizat asupra consecinţelor care pot rezulta din acest transfer nechibzuit în Ucraina al acestor tipuri de arme precum sisteme portabile de apărare aeriană, sisteme de rachete antitanc şi aşa mai departe”, a mai precizat Serghei Riabkov.

ADVERTISEMENT