News

Rusia alimentează tensiunile din jurul Transnistriei. Kremlinul vorbește de o situație tulbure, alimentată din străinătate

Nu trece o zi fără ca Moscova să nu atragă atenţia asupra situaţiei din Transnistria. Dmitri Peskov a subliniat şi luni îngrijorările Moscovei.
27.02.2023 | 15:18
Rusia alimenteaza tensiunile din jurul Transnistriei Kremlinul vorbeste de o situatie tulbure alimentata din strainatate
Moscova a adus foarte des în discuţie ultima vreme situaţia din Transnistria
ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin s-a declarat luni îngrijorat de starea de lucruri din Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, unde Rusia susţine de aproape o săptămână că forţe ale unor puteri externe au interesul de a agita situaţia.

Liderul transnistrean vorbeşte şi el de o situţie tensionată

Săptămâna trecută, Rusia a transmis Occidentului avertismentul că va percepe orice acţiuni care ameninţă forţele ruse staţionate în Transnistria drept un atac asupra sa, aceste declaraţii venind pe fondul sporirii îngrijorărilor din Republica Moldova cu privire la o posibilă ameninţare rusă.

ADVERTISEMENT

”Evident, situaţia din Transnistria face obiectul unei atenţii speciale din partea noastră şi este motiv de îngrijorare. Situaţia este tulbure, este provocată, provocată din afară. Dar ştim că oponenţii noştri din cadrul regimului ucrainean, a regimului de la Kiev, precum şi cei din ţările europene sunt capabili de diferite tipuri de provocare”, a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În acelaşi timp, aşa-zisul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a apreciat la rândul său că situaţia din regiune este “tensionată” din cauza panicii şi a menţionat că în cazul unui pericol real va anunţa personal şi imediat populaţia despre acest lucru. În acelaşi timp acesta a îndemnat populaţia la calm. Declaraţiile sale au fost făcute în cadrul conferinţei telefonice săptămânale cu şefii autorităţilor de stat şi administraţie din regiune.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, Rusia a acuzat Ucraina că masează trupe în apropierea regiunii transnistrene şi a afirmat că va răspunde oricărei “provocări” militare ucrainene în această zonă. Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a negat afirmaţia Moscovei cum că Kievul vrea să preia controlul asupra regiunii transnistrene.

În schimb, vinerea trecută, fostul consilier al preşedintelui ucrainean, Oleksii Arestovici, afirma că armata ucraineană “este gata să ocupe Transnistria în trei zile, dacă Moldova va cere asta. Motiv de intervenție deja există”, spunea Arestovici în cadrul unui interviu la Feigin.

ADVERTISEMENT

Ucraina are dreptul să ia în considerare un scenariu militar în cazul unei amenințări care ar veni dinspre teritoriul Transnistriei, spune şi Oazu Nantoi, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate Moldova, de guvernământ, publicat luni în Pravda Europeană.

Potrivit acestuia, în prezent există încă riscul unui atac de pe teritoriul Transnistriei, iar situația îi permite Kievului să folosească preventiv forța, pentru autoapărare.
“Războiul este o afacere sângeroasă, crudă și imprevizibilă, așa că există riscul ca Ucraina să fie înjunghiată pe la spate, din Transnistria, adică de pe teritoriul Moldovei. Iar Ucraina este enervată că este nevoită să mențină unități militare în alertă în această regiune”, a spus Nantoi.

ADVERTISEMENT

Deputatul consideră că amenințarea cu un atac al forțelor ruse din acea parte a Moldovei nu este cât se poate de reală. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Kievul să fie primul care va folosi forța. “Acum există un dialog constructiv sincer între Ucraina și Moldova. Și există o poziție oficială a Moldovei că acest conflict transnistrean nu este unul care trebuie rezolvat prin metode militare. Ucraina nu va începe o operațiune militară în Transnistria: o dată pentru că există dialog între Kiev și Chișinău, dar și pentru că astăzi situația de pe front este de așa natură încât nu este nevoie de această operațiune”, a mai explicat deputatul.

ADVERTISEMENT