ADVERTISEMENT
News

Rusia anunță aprobarea vaccinului Sputnik Light. Cum se administrează și ce eficiență are

Autor: Adrian Baciu | 06.05.2021 | 20:05
Rusia anunță aprobarea vaccinului Sputnik Light. Cum se administrează și ce eficiență are
Rusia anunță aprobarea vaccinului Sputnik Light. Cum se administrează și ce eficiență are. Sursa foto: hepta.ro

După Johnson & Johnson, un alt vaccin anti-Covid în doză unică apare pe piață, în Rusia. Oficialii de la Moscova au omologat Sputnik Light, o versiune mai ușoară a vaccinului Sputnik V.

ADVERTISEMENT

Din primele informații furnizate de producătorii estici, Sputnik Light, un vaccin redus dezvoltat de Institutul de Cercetare Gamaleya din Moscova, are o rată de eficacitate de 79,4%, iar prețul de achiziție este undeva la 10 dolari pe doză.

Omologare noului tip de vaccin a fost anunţată în paralel de către cei care au conceput vaccinul şi de către vicepremierul rus însărcinat cu Sănătatea, în cadrul unei reuniuni cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmisă la televiziune, scrie CNBC.

Vaccinul anti-Covid Sputnik Light, omologat de Rusia. Se administrează în doză unică

Rusia accelerează campania de imunizare și de producere în paralel a unor vaccinuri. Joi, 6 mai, Moscova a anunțat că a omologat Sputnik Light, vaccinul său anti Covid care se administrează în doză unică, faţă de două doze în cazul Sputnik V. Noul produs medical va fi destinat în principal exportului.

ADVERTISEMENT

Potrivit Fondului rus de investiţii directe (RDIF), care finanţează dezvoltarea vaccinului, Sputnik Light are o eficienţă de 79,4%, față de 91,6% cât are Sputnik V.

”Vaccinul Sputnik Light are la bază o platformă cu vector adenoviral uman bine studiat şi care s-a dovedit sigur şi eficient”, anunţă într-un comunicat RDIF.

Directorul Institutului de Cercetare Gamaleya de la Moscova spune că Sputnik Light va permite ”o imunizare mai rapidă a unor grupuri de populaţie mai importante şi va susţine un nivel de imunitate mare la cei care au fost deja contaminaţi”.

ADVERTISEMENT

La rândul său, directorul RDIF, Kirill Dmitriev, citat în acelaşi comunicat, apreciază că această versiune ”reduce în mod considerabil probabilitatea unor cazuri grave care conduc la spitalizare”.

Peste 20.000.000 de persoane din întreaga lume, imunizate cu Sputnik V

Rezultatele studiilor clinice din faza I și faza II ale vaccinului cu doză unică Sputnik Light au constatat că serul a demonstrat siguranță pentru toți subiecții și nu au fost înregistrate evenimente adverse grave.

ADVERTISEMENT

”Regimul cu doză unică rezolvă eficient imunizarea grupurilor mari într-un timp mai scurt, ceea ce este deosebit de important în faza acută de răspândire a coronavirusului, realizând imunitatea de turmă mai rapid”, a declarat Kirill Dmitriev, CEO-ul RDIF, într-un comunicat.

Dmitriev a spus că, deși Sputnik Light va avea ”un preț accesibil” de sub 10 dolari, vaccinul cu două doze Sputnik V ”rămâne principala sursă de vaccinare în Rusia”.

ADVERTISEMENT

La mijlocul acestei săptămâni, RDIF a anunțat că peste 20 de milioane de oameni din întreaga lume au primit prima doză de vaccin Sputnik V.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!