News

Rusia anunță că a recucerit o localitate pe care Kievul o cucerise în 2023. Ofensiva Armatei Roșii continuă

Rusia revendică miercuri recucerirea localității Klişceevka, localitate recapturată de ucraineni în cursul ofensivei din 2023, ofensivă eșuată în cele din urmă.
22.05.2024 | 19:45
Rusia anunta ca a recucerit o localitate pe care Kievul o cucerise in 2023 Ofensiva Armatei Rosii continua
Rusia anunță că a recucerit o localitate pe care Kievul o cucerise în 2023. Ofensiva Armatei Roșii continuă. Foto: Wikicommons
ADVERTISEMENT

După eșecul acestei contraofensive ucrainene, forțele Kievului au intrat în defensivă, în timp ce Volodimir Zelenski acuză lipsa de oameni și armament, pe lângă lipsa unui sprijin real din partea Statelor Unite ale Americii.

Rusia anunță că a recucerit o localitate pe care Kievul o cucerise în 2023

În acest context, rușii au preluat inițiativa și înaintează timid pe frontul de est, unde au reușit să cucerească mai multe localități, printre care Aviidvka. Conform analiștilor militari, citați de AFP, rușii au obținut momentan puține lucruri, cu costul unor pierderi foarte mari.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, Moscova a transmis că a cucerit satul Klișceevka, situat în Donețk, la 5 kilometri de Bakhmut. “Unităţile Grupului Sud, după operaţiuni active, au eliberat localitatea Klişceevka”, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Acest sat are puțină relevanță, însă propaganda rusă, la fel ca și ucraineană, încearcă să prezinte orice succes minor drept o mare reușită. În urmă cu o săptămână, Rusia anunța că a preluat controlul asupra orașului distrus Robotino.

ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski a recunoscut că situația e dificilă pe front, însă analiștii sunt de părere că războiul mai poate dura ani mulți. ”Situația în sectorul Pokrovsk şi în alte sectoare din regiunea Doneţk – Kramatosk, Kurahovo, rămâne extrem de dificilă, iar acolo se derulează cele mai multe lupte în prezent“, a declarat Zelenski.

Armata ucraineană are dificultăți și în regiunea Harkov, acolo unde rușii încearcă să recâștige teren. Chiar și așa, arată specialiștii, Moscova nu are capacitatea să cucerească orașul Harkov. În rest, nimic nou pe frontul de est, acolo unde rușii atacă în continuare cu rachete și drone, iar Kievul interceptează cât pot de multe.

ADVERTISEMENT

Într-un mod bizar, rușii au atacat o mașină a poliției ucrainene cu o dronă, în timp ce mașina se afla ”în drum pentru a securiza civilii”. Un polițist a murit în urma acestui atac, în localitatea Vovceansk, în timp ce colegul său a fost rănit grav.

Volodimir Zelenski spune că rușii ar putea dori să cucerească Harkovul

În urmă cu 48 de ore, Volodimir Zelenski anunțat că armata ucraineană a obținut ”rezultate tangibile” împotriva ofensivei ruse în regiunea Harkov, chiar dacă acolo luptele continuă. Președintele Ucrainei anunțase că generalii săi cred că rușii vor forța, printre altele, cucerirea orașului Harkov, deși acest lucru pare imposibil în acest moment.

ADVERTISEMENT

Armata rusă controlează 49 de localități în zona Harkov, conform generalului Vitali Gancev. ”La ora actuală, trupele ruse au sub control 36 de localităţi în districtul Kupiansk, în regiunea Harkov”, a afirmat Gancev.

ADVERTISEMENT