Rusia anunță un nou vaccin anti-COVID-19. A fost testat pe 100 de voluntari

Bogdan Solomon   
în HotNews
15/10/2020, 09:30
Rusia anunță un nou vaccin anti-COVID-19. A fost testat pe 100 de voluntari
Rusia anunță al doilea vaccin anti-COVID-19. Sursa foto: Getty

În ciuda criticilor lansate în ultima vreme de experți sanitari din toate colțurile lumii, Vladimir Putin nu are de gând să renunțe până când Rusia va pune capăt pandemiei de coronavirus. Și pentru a-i convinge pe „necredincioși” că tratează cu maximă seriozitate misiunea pe care și-a asumat-o public, președintele  a anunţat miercuri seară cel de-al doilea vaccin anti-COVID-19.

După ce a fost testat până acum cu succes pe 100 de voluntari, acesta își va mări semnificativ eșantionul, întrucât 40.000 de persoane din întreaga țară s-au oferit deja să încerce pe propria piele serul pe care specialiștii l-au botezat EpiVakKorona.

Pe 11 august, Rusia anunța cu surle și trâmbițe că a devenit prima țară din lume care a creat un vaccin anti-coronavirus. Comunitatea Științifică Internațională nu s-a arătat, însă, la fel de entuziasmată, în condițiile în care acesta a fost creat în doar două luni și testat ulterior pe un eșantion de câteva zeci de persoane.

Vladimir Putin anunță cel de-al doilea vaccin anti-COVID-19 al Rusiei

Centrul de Stat pentru Cercetări Biotehnologice din Novosibirsk a înregistrat astăzi al doilea vaccin pentru coronavirus, care se numește EpiVakKorona.

Este, fără îndoială, un obiectiv important pe care l-ați atins, dragi prieteni. Vă mulțumesc mult pentru munca, eforturile și talentul vostru”, a declarat președintele Vladimir Putin în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o miercuri seară.

Noul vaccin a fost creat pe baza unor substanțe sintetice. Este un vaccin peptidic și este compus din fragmente de proteine de virus create artificial”, a explicat Tatyana Golikova, vicepreședinte al Guvernului Federației Ruse.

Johnson and Johnson a întrerupt testele propriului vaccin

De cealaltă parte, compania Johnson and Johnson a întrerupt testele vaccinului pe care îl dezvoltă, după ce un voluntar s-a îmbolnăvit. În momentul de față nu este clar, însă, dacă persoana respectivă a primit vaccinul sau doar un placebo, așa că simptomele ar putea să nu aibă drept cauză infecția cu virusul SARS-COV-2.

Nu e ceva neobișnuit, așa cum am înțeles de la Comunitatea Științifică, să apară situații adverse, pe neașteptate. Și, atunci când se întâmplă, avem protocoale în vigoare, ca să ne asigurăm că sunt investigate în amănunt”, a declarat Joseph Wolk, CFO, Johnson & Johnson.

O echipă independentă de oameni de știință investighează vaccinul în momentul de față, iar dacă verificările sunt favorabile, compania medicală va putea relua testele. Cu toate astea, vaccinul nu va fi gata mai devreme de anul viitor.

Închide ×